Ved første øyekast kan Australias Inskip Point godt likne en liten bit av paradis på jord. Her er det asurblått hav, vakre sandstrender, alt i alt et sted som passer perfekt å tilbringe tid på. Være seg det er ferie, bryllupsreise, eller bare for å komme seg litt bort fra en travel hverdag.
Men nå er det ting som tyder på idyllen er over. I hvert fall slik situasjonen er i dag. Det rapporterer Scribol.
Farlig synkehull
For i september 2018 ble det rapportert endringer i strukturen på stranden, en endring som varsler en nær forestående katastrofe.
Et synkehull hadde åpenbart seg, noe som truer strandens fremtid og gjør det direkte farlig å være der.
Man skal ikke lenger tilbake enn til 2015 da et tilsvarende hull åpnet seg, et hull som med sine godt over 200 meter i diameter, slukte både telt, campingvogner og biler. Til alt hell var ingen mennesker tilstede da det skjedde, så ingen ble hverken skadet eller omkom.
Derfor er det knyttet stor spenning til det nye synkehullet, hvorvidt det vil utvikle seg til å bli av tilsvarende dimensjoner.
Kan forsvinne for godt
Faktisk snakkes det om at den dramatiske utviklingen i sandgrunnen rundt Inskip Point er et forvarsel om at hele området på et eller annet tidspunkt vil kollapse. Og forsvinne i havet for godt.
Noe som kan bli en katastrofe, for er det noe Australia er kjent for, så er det strendene sine.
Ikke fordi det ikke er nok av dem, Australia har omtrent 50.000 kilometer med kystlinje, hvorav mesteparten er sandstrender som den på Inskip Point.
Hvilket har bidratt til å gjøre Australia kjent verden over med de mange tv-seriene som er laget her.
Dessuten er Australia en yndet sted for surfere, og folk valfarter fra hele verden for å prøve krefter med bølgene langs kysten.
Alt i alt regner man med at det finnes rundt 10.000 strender man kan boltre seg på, blant annet Bondi Beach i Sydney.
En annen kjent strand er den berømte Rainbow Beach på øya Fraser Island i Queensland, som også tiltrekker seg hundretusenvis av turister årlig, en strand som dermed også er tett bebygget av hoteller og har en lang rekke campingplasser i umiddelbar nærhet.
Som en kuriositet kan det nevnes at Rainbow Beach tidligere var kjent som Black Beach, men har skiftet farge gjennom tidene på grunn av naturlig erosjon.
Rainbow Beach var opprinnelig befolket av et folk som kalte seg Gubbi Gubbi, men som ble fordrevet oppover og nedover langs kysten da den britiske koloniseringen begynte.
I følge Gubbi Gubbienes mytologi skal sanden på Rainbow Beach ha endret seg som følge av en hendelse de kaller Yiningie, som åpenbarte seg som en regnbue på stranden. Derfor har stranden i dag en variasjon av farger i sanden.
Rainbow Beach består hovedsaklig av sand som har samlet seg opp gjennom 750.000 år, men dens utrolige historie stopper ikke der.
Arkeologer tror det har bodd mennesker i området i over 5000 år, men som ble fordrevet da europeiske kolonister ankom.
En måte å komme seg til Fraser Island på er med båt fra nettopp Inskip Point, en båttur på noen få kilometer.
Inskip Point var i sin tid befolket av et folkeslag som kalte seg Carah, et folk som hurtig ble underlagt koloniseringen av landet, og det ble bygget både skole og sykehus der. Slik at barna kunne få seg en utdannelse og hjelp dersom de trengte det.
Videre består området av frodig vegetasjon, det er et rikholdig fugleliv der, og for ikke å glemme det yrende livet i havet. Noe som tiltrekker seg både fuglekikkere og dykkere.
Det er gode fiskemuligheter i havområdene utenfor Inskip Point, men imidlertid med visse restriksjoner for å ivareta det rike sjølivet. Og mange kommer også hit ene og alene for tilbringe tid på stranden.
Hvilket kan bli problematisk dersom spådommene om synkehullene viser seg å stemme. Det finnes flere fasiliteter ved stranden spesielt rettet mot turister som ønsker å overnatte der, men usikkerheten som nå er i området kan vise seg å være fatalt for disse.
I 2011 var det også et tilfelle av synkehull ved Inskip Point, et synkehull som tok med seg en stor bit av stranden, i en dybde på over 50 meter. Heldigvis kom ingen til skade, men de kunne ikke annet enn å bare stå å se på.
En av de som så det skje var Ron Morgan, som i ettertid fortalte at det bare så ut som om stranden ble suget ned i et enormt hull i jorden og forsvant.
Han fortalte videre at man ikke kunne se bunnen av hullet, og at det sakte men sikkert vokste seg større inntil det var godt over 100 meter i diameter.
Det fortelles også at det ikke er første gangen slike hull har oppstått i området ved Inskip Point, men inntil da var det det største noen har sett oppstå.
Noen år senere var det en ny hendelse, denne gangen på størrelse som en fotballbane, og denne gangen var det også svært nær å gå riktig galt. Det var flere campingturister tilstede da hullet åpnet seg, men de klarte å redde seg unna i tide. Alt som gikk tapt var noen biler og noe campingutstyr.
I følge vitner skal synkehullet ha oppstått med en lyd som skal ha hørt ut som torden. Folk skal plutselig ha stått på kanten av hullet, og måtte bare rømme unna som best de kunne.
Det antas at rundt 140 mennesker måtte flykte fra synkehullet, flere av dem befant seg i campingbiler og fikk ikke med seg hva som skjedde før noen banket på dørene deres og ba dem rømme.
Men hva skjedde egentlig ved Inskip Point, som gjorde at dette kunne skje? Hvordan kunne synkehull oppstå sånn uten videre?
Forskere mener det ikke er noe direkte hull som skaper disse fenomenene, men heller en form for jordskred under vann.
Slike skred kan oppstå av mange grunner, både over og under vann. De er bare ikke så enkle å oppfatte, når de skjer under vannflaten, hvor ingen ser dem.
Det har imidlertid skjedd flere ganger i området, også i nærheten av campingplasser, men da i mindre grad enn nå, slik at folk har hatt tid til å evakuere uskadet.
En talsmann for Queensland Park and Wildlife Service forteller i et intervju med ABC News at det er ikke noe unormalt i at dette skjer langs den Australske kysten, da landområdene stort sett består av sand som eroderes av vannet som slår inn over det.
Derfor vekket det stor frykt da synkehullet i 2018 oppsto, for i og med dete var betraktelig større enn tidligere synkehull, er det ting som tyder på hele grunnen under stranden er i ferd med å gi etter. Og tilsist forsvinne i havet i sin helhet.
Noe senere samme år kollapset også en stor del av havbunnen utenfor Inskip Point, men betydningen av dette vites ennå ikke sikkert.
En av de som til daglig arbeider ved stranden, helikopterpiloten Glen Cruickshank, forteller til ABC News at hullet denne gangen er større og dypere enn han noensinne har sett før. Ikke bare har hullet tatt med seg en solid bit av stranden, det har også revet med seg trær og annen fauna.
Cruickshank forteller videre at det nye hullet har oppstått i det samme området som de tidligere, faktisk innenfor et område med bare noen få hundre meter i mellom dem.
En ekspert på området, Allison Golsby, har vært ved Inskip Point, og uttrykker bekymring for stedet fremtid. Hun mener de senere årenes utvikling tyder på noe er i ferd med å skje, og det bare er et spørsmål om tid før det hele kollapser. Hun beroliger imidlertid med at det kan skje om tusen år, eller om hundre. Det vil tiden vise.
Analyser av sandgrunnen rundt Inskip Point viser at Golsby langt på vei kan ha rett i sine antakelser.
En annen ekspert, Peter Davis, forsker ved universitet i Sunshine Coast, tror også at området ved stranden på et eller annet tidspunkt vil kollapse, men ikke som følge av et synkehull men på grunn av et undersjøisk ras som trekker med seg sanden stranden består av.
Han tør ikke anslå når det skjer rent tidsmessig, men vil ikke bli overrasket dersom det skjer i løpet av et års tid, kanskje noe mere. Han forteller videre til ABC News at hele området er å betrakte som ustabilt, og at slike skred kommer til å skje hyppigere i fremtiden.
Akkurat når og hvor neste synkehull vil oppstå kan ingen si med sikkerhet, men det som er sikkert er at de australske strendene er små biter av paradis på jord, så får man heller være litt oppmerksom på hvor man slår opp teltet.