Hjem Dyr Er det dyreplageri å ha katt i bånd eller innekatt?
Dyr

Er det dyreplageri å ha katt i bånd eller innekatt?

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Det går med en hel del fugl når kattepus er ute og strekker potene. Faktisk så mange at den norske huskatten truer overlevelsen til enkelte av fugleartene våre. Det fikk biologen Per Esben Fjeld til å etterlyse båndtvang for katter.

– Jeg vet jeg kaster ut en brannfakkel når jeg skriver sånn, sier Per Espen Fjeld og humrer. Men fakta er fakta, de er en innført fremmedart i naturen, og både britisk og norske studier viser at de dreper millioner av norske småfugler og dyr. De gjør mer skade enn noen andre. Det er helt eksepsjonelt, sa biologen Per Esben Fjeld til Tønsberg Blad.

Ikke uventet førte utspillet han kom med i mai i fjor til at det gikk noen kuler varmt i avisas kommentarfelt. Fjeld mener likevel at situasjonen for rødlistede fugler, der bestanden går sterkt tilbake der det er katt, er så alvorlig at noe må gjøres.

– Mange fugler hekker på bakken og i busker, og fugl som snart er utrydningstruet i Norge blir tatt av katter på jakt. For det er det de er, de er på jakt, de er ikke ute og soler seg, sier Fjeld til avisa.

Katteekspert og professor emeritus i etologi, Bjarne O. Braastad, ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet mener imidlertid båndtvang er en dårlig løsning.

– Båndtvang er et dårlig tiltak. En katt kan ikke stå i bånd som en hund. Det er ikke mulig. Det er dyreplageri. Men det er fullt mulig å trene en kattunge til å gå på tur i bånd, sier Braastad til TB.

Til nettstedet ung.forskning.no har han utdypet båndtrening med katt: Han understreker at katten ikke er som en hund, og skal du gå tur med katten i bånd, må du følge kattens tempo.

Et annet grep er å holde katten inne. Men trives katten med et liv i en blokkleilighet?

– De fleste katter har det nok bedre av å kunne gå ute, men ikke alle, sier Braastad til ung.forskning.no, og presiserer at ikke alle katter har lyst til å være ute.

Hvis katten bare har bodd inne når den er liten, så kan det gå helt fint at den også bor inne resten av livet. Enkelte raser, som Ragdoll, er eksempel på en typisk innekatt. Men dersom du overtar en katt som har gått ute før, så er katteeksperten klar på at den må få fortsette med det.

– Det er dyreplageri å ikke la dem gjøre det de liker. Den er vant til å gå ute, jakte på mus og varme pelsen i sola, sier professoren.

Så har katten din det bedre inne eller ute? Svaret er at det handler om hva pusen er vant med fra før av. Katten kan ha et fint liv både inne og ute.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com