Hjem Nyheter Er det egentlig dyrt med bensin i Norge?

Er det egentlig dyrt med bensin i Norge?

Prisen på bensin i Norge er et tema som folk lar seg engasjere rundt, og ikke så alt for sjelden møter man irritasjon som retter seg mot de dyre prisene her til lands. Hvor dyrt er det egentlig med bensin i Norge? 

Hvor dyrt er det egentlig med bensin i Norge?

Vell, dersom vi ser på prisstatistikken fra statista.com , så er Norge det landet i verden med høyest bensinpris. Faktisk er bensinen i Norge, tre ganger så dyr som i USA.

bensinpris

Prisene er U.S dollar per gallon. 1 gallon = ca 3,8 liter

Der ser du! Bensinen i Norge er dyr!

Eller er den det?

La oss se på en nettside som heter Bloomberg. Denne siden viser hvor mye man i hvert enkelt land bruker av lønnen sin på bensin.

Bloomberg viser at i gjennomsnitt i Norge så bruker man 3,59% av dagslønnen sin på å fylle 1 gallon bensin (ca 3,8 liter). Av årslønnen i Norge  så bruker man i gjennomsnitt 0,86% av denne på bensin!

Til sammenligning kan vi se på USA hvor bensinen er tre ganger så billig.  2,45% av gjennomsnittlig dagslønn går med for å fylle 1 gallon. 2,99% av gjennomsnittlig årslønn går med til bensin.

I nabolandene våre er resultatene slik:

Sverige: 

Bensinpris: $7,89 pr gallon

% av gjennomsnittlig dagslønn for å fylle 1 gallon: 4,82%

% av gjennomsnittlig årslønn for å fylle 1 gallon: 1,70%

Danmark: 

Bensinpris: $9,14 pr gallon

% av gjennomsnittlig dagslønn for å fylle 1 gallon:  5,39%

% av gjennomsnittlig årslønn for å fylle 1 gallon:  1,49%

Verdens billigste land når det kommer til bensinpriser er Venezuela. Her koster bensinen $0,04 pr gallon. I Venezuela er bensinen subsidiert, mens den i Norge er avgiftsbelagt. Det vil si at Norge tjener penger på at folk kjøper bensin, mens Venezuela på sin side taper penger på at folk kjøper bensin.

I Norge subsidierer vi en del andre ting, som for eksempel legebesøk og sykehusopphold.

Vi bruker med andre ord svært lite av lønnen vår til bensin, sammenlignet med andre land. Det vil uansett være viktig å ta med i beregningen at dette er tilfellet for nordmenn som tjener gjennomsnittlønnen eller mer. For de med mindre midler i landet vårt, blir regnestykket noe helt annet.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com