Jørgen K.H. Bertheau hevder han er barnebarnet til Kong Olav, Norges folkekonge som har vært borte i over 30 år. Men hvem var egentlig Kong Olav, og kan det virkelig være hold i Jørgens påstand?
Født som Alexander Edward Christian Frederik i Danmark, var Olav sønn av prins Carl av Danmark og britiske prinsesse Maud. Som toåring flyttet han til Norge, da faren hans ble utnevnt til Kong Haakon VII av Norge i 1905. Navnet Olav fikk han i forbindelse med denne store hendelsen.
Gjennom hele sitt liv var Olav kjent som en folkekjær og jordnær konge, og han ble verdsatt for sin ydmykhet og nære bånd til det norske folk. I 33 år satt han på tronen, og da han døde i 1991, fylte folket Slottsplassen med blomster og lys som et tegn på den dype sorgen.

Hans kjærlighetshistorie med svenske prinsesse Märtha er også legendarisk. De møttes som barn, og senere utviklet de et nært forhold. I 1929 giftet de seg, til stor glede både i Norge og Sverige.
Sammen fikk de tre barn – prinsesse Ragnhild, prinsesse Astrid, og prins Harald, som senere ble Kong Harald V.
Märtha gikk dessverre bort altfor tidlig i 1954, noe som etterlot Olav i stor sorg. Han levde alene resten av livet, og hans datter, prinsesse Astrid, har sagt at han sørget over Märtha til sin siste dag.

Et voldsomt temperament
Men kong Olav var ikke bare den smørblide, smilende folkekongen offentligheten kjenner han som.
I den tredje boken i storverket om kong Olav avslører kongebiograf Tore Rem at kong Olav hadde et eksplosivt temperament.
Rem skriver ifølge Dagbladet at når han var i sitt farligste humør, tok kong Olav ingen hensyn. Hardest gikk det ut over kammertjenerne. Sa de «jeg tenkte bare at», slo han raskt tilbake: «De har da faen ta meg aldri tenkt!» En av lakeiene hans husker at han ropte over bordet, forbi statsministeren, i en stor middag: «Se for helvete og kom med det fatet!»
Rem mener likevel at dette ikke spiller noen rolle – ikke for offentlighetens Norge i alle fall. Han mener det er bildet av folkekongen i anorakk med billett på trikken selve seiersbildet, ikonet som stadfester Olavs status som folkekonge.
Ukjent barnebarn?
Men nå, i en overraskende vending, trer Jørgen K.H. Bertheau frem og forteller at han kanskje er barnebarnet til Kong Olav. I podkasten «Audiens» som lages av Nettavisen deler Jørgen den fascinerende historien om sin mormor, Lisbet Mogen, som møtte kronprins Olav i et selskap på 1920-tallet – hele tre år før han giftet seg med prinsesse Märtha.
Ni måneder etter møtet fødte Lisbet et barn, og Jørgen antyder at hans bestefar muligens er Norges tidligere konge.
I episoden forteller Bertheau åpent om hvordan han og familien over årene har samlet bevis og detaljer som kan peke på en kongelig tilknytning. Romanen hans, Hennes lille prinsesse, gir et innblikk i familiens historie, basert på både fakta og spekulasjoner. Men til tross for disse sterke antydningene, velger Slottet å ikke kommentere saken. Er dette en historie de ønsker å la ligge i fortiden?

Bertheau avslører flere detaljer som støtter teorien om en kongelig forbindelse. Hans mor ble adoptert av familien Næs, som hadde et nært forhold til Kong Haakon. Bertheau nevner også at moren mottok bursdagsgaver fra Slottet hvert år og hadde et utseende som minnet om Olav og hans døtre, Ragnhild og Astrid.
Skrev roman
Bertheau bestemte seg for å dele familiens historie i romanen Hennes lille prinsesse, som ble utgitt for fem år siden. Her skildrer han morens tunge livshistorie, samt de kongelige båndene de lenge har trodd eksisterer i familien.
– Ja, han er nok min morfar. Men romanen er først og fremst en historie om min mormor, og jeg er nøye med å si at kong Olav sannsynligvis er min morfar. Jeg påstår det ikke i boka, men mer antyder det, sa Jørgen K.H. Bertheau til RB da boka ble lansert.
Det er en rørende fortelling om både sorg og stolthet, og om en familie som levde i skyggen av kongelige forbindelser – ekte eller ei. Forfatteren har imidlertid aldri fått bekreftet om Olav visste om barnet eller om hans far, Kong Haakon, holdt alt hemmelig.
Er Jørgen K.H. Bertheau Norges hemmelige prins, eller er dette bare et spennende mysterium uten fasit? Etter å ha holdt på historien i mange år, har han endelig valgt å dele den med verden. I Norge, som elsker sine kongelige, har denne avsløringen naturlig nok fått mye oppmerksomhet – og mange sitter nå og lurer: Hva er sannheten om Kong Olavs ukjente barnebarn?