Hjem Forskning Er du disponert for blodpropp? Dette sier ekspertene om corona-vaksinen

Er du disponert for blodpropp? Dette sier ekspertene om corona-vaksinen

Mistanker om at Astra Zeneca-vaksinen kan ha ført blodpropp hos relativt unge personer, gjør at mange er skeptiske til denne vaksinen – kanskje spesielt de som allerede er disponert for blodpropp.

Ca. 10 prosent av befolkningen er arvelig disponert for blodpropp. Det er store variasjoner på hvor stor risikoen er, avhengig av hvilken genetisk variant man er arvelig belastet med.

I Norge ble Astra Zeneca-vaksinen pauset etter at tre yngre personer døde av blodpropp. Legemiddelverket kan ikke utelukke at disse tilfellene kan ha en sammenheng med AstraZeneca-vaksinen, men det er foreløpig ikke bevist noen sammenheng.

Professor og blodproppforsker Sigrid Brækkan ved Universitetet i Tromsø sier til VG at det er vanskelig å si om personer som er arvelig disponert for blodpropp har økt risiko ved coronavaksinering.

– De blodpropptilfellene som har vært omtalt i Norge den siste tiden har et veldig spesielt sykdomsbilde som ikke ligner på det sykdomsbildet man ser ved «vanlige» venøse blodpropper, sier hun og legger til:

Det europeiske legemiddelverket har konkludert med at det ikke er en økt generell blodpropprisiko ved å ta AstraZeneca-vaksinen. På bakgrunn av det tenker jeg det er lite sannsynlig at de som er arvelig disponert for blodpropp har spesielt økt risiko ved vaksinering, men jeg kjenner ikke til om dette har vært systematisk undersøkt.

Professor og overlege ved hematologisk seksjon ved Haukeland universitetssykehus, Håkon Reikvam, sier til avisen at vi ut ifra den kunnskapen vi har om covid-19 vaksiner i dag ikke har noen holdepunkter for å si at risikoen for blodpropp vil øke for personer som er arvelig anlagt for blodpropp, og som får coronavaksinen. Han sier videre at det heller ikke er noen generelle anbefalinger for at disse personene ikke bør få vaksinen.

– I de tilfellene vi kjenner fra Oslo er det nok ikke snakk om «ordinær blodpropp» i ordets vanlige bruk, det ser ut til å skyldes svært komplekse immunologiske reaksjoner som gir et meget uvanlig sykdomsbilde. Vi har per i dag ingen sikker grunn til å si at coronavaksinen trigger blodpropp, sier han.

RELATERT:
Rikshospitalet: Bivirkningene kan kun forklares med Astra Zeneca-vaksinen
AstraZeneca bytter navn

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com