torsdag, februar 20, 2020
Forskning Er du en skravlehøne på jobben? Da er det...

Er du en skravlehøne på jobben? Da er det sjanse for at du også jobber bedre

-

Ny forskning viser at de som skravler med kollegaene sine på jobben, også leverer bedre resultater. Dessuten blir jo arbeidsmiljøet så mye bedre.

Det er britiske forskere ved Kingston Business School i London som har forsket på skravling på jobben. Da de satte i gang, fant de ut at småprat ofte blir sett på som upassende. Noen følte også at sjefen ikke likte det, og at det ble slått ned på fordi det sjal tid fra å løse arbeidsoppgavene.

Men det er det ingen grunn til å tenke. For resultatene viste nemlig at de som skravlet på jobb meldte om betydelig bedring ikke bare i forholdet til kollegaene, men også ved prestasjoner på jobben. det skriver NRK.

Småprat er viktig

Og norske forskere er helt enig i de britiske forskernes resultater.

«Småprat er utrolig viktig, det kan jeg bekrefte fra tidligere studier», sier forsker Helge Svare ved Arbeidsforskningsinstituttet ved OsloMet til NRK.

trivsel på jobb
Trives man på jobb gjør man også et bedre arbeid. Foto: Canva

«Det er altfor lett å prioritere det ned fordi det virker som bortkastet tid, men man går glipp av små tips og potensielt nyttig informasjon», sier han videre.

Skavlegruppa presterte best

Forskerne delte 125 arbeidsfolk inn i to grupper. Disse fylte ut et skjema med spørsmål om forholdet til kollegaer, prestasjoner og hvor tillatt det er å slå av en prat på jobb.

Den første gruppa ble bedt om å snakke så mye som mulig med kollegaer de neste to ukene. De fikk også en «verktøykasse» blant annet med forslag til tema og forslag til tidspunkt for å skravle. Den andre gruppa skulle lage et kart over sosiale forhold på jobb, men ble ikke bedt om å småprate. Etter de to ukene fikk alle et nytt spørreskjema.

LES OGSÅNy forskning: Har funnet en ny celle som kan utrydde kreft

Begge gruppene fortalte om en betydelig bedring i både forholdet til kollegaer, prestasjoner på jobben og holdningene til å skravle i løpet av de to ukene. Men endringene for skravlegruppa var generelt større enn for de som ikke ble oppfordret til å prate.

Bør ikke bare snakke om jobb

«Deltakerne mente også at den ikke-faglige praten var veldig viktig. Skravlinga trengte ikke å vare så lenge for å ha effekt, og de syntes sjefen burde gå foran som et godt eksempel», skriver Antonia Dietmann, leder av undersøkelsen i en pressemelding.

Funnene til de britiske forskerne er nylig lagt frem på den årlige konferansen til British Psychological Society’s Division of Occupational Psychology.

Neste artikkelNeste
Scroll ned

Med hjelp av to epler lærte denne læreren elevene sine noe om mobbing

Mobbing er et stort problem som vi dessverre ikke har klart å få bukt med i Norges land. Vi vet at rundt 63.000 barn...

Martin fikk sjokk da han oppdaget hvor stor skade snusen hadde gjort – ønsker å advare andre

47-år gamle Martin Sandqvist fikk sjokk da Nittedal tannklinikk avdekket store skader i munnen hans. Martin har brukt snust hver eneste dag de siste 30...

Brukte mobil mens han kjørte og tok livet av tre barn – Nå ønsker familien at du skal se videoen

Alt for mange mennesker bruker mobiltelefonen mens de kjører. Og alt for mange må betale med livet sitt som følge av dette. Visste du at...