mandag, oktober 26, 2020

Er du stresset? Disse tegnene må du ta på alvor

Mest lest nå

Det kan være vanskelig å få hverdagskabalen til å gå opp. Veldig mange opplever å ha en travel hverdag hvor både jobb, barn, familie, fritidsaktiviteter og venner skal balanseres.

Psykisk stress kan faktisk føre til alvorlig psykisk eller fysisk sykdom. For noen kan for eksempel fysiske symptomer på stress og angst være de mest fremtredende symptomene, mens det hos andre kan utløse angst, depresjon eller begge deler.

Hvilke konsekvenser stress kan ha for deg er avhengig av hvilen type stress du opplever. Stress på jobb kan føre til utbrenthet. Stress før ferier kan føre til at ferien blir ødelagt. Langvarig stress er verre enn små perioder med stress. Hvilke tegn bør du se på som alvorlige varseltegn, og hvordan kan man egentlig håndtere stress?


Fysiske symptomer på stress:

  • Hodepine
  • Plutselig endring i kroppsvekt
  • Søvnproblemer
  • Trøblete mage
  • Kvalme
  • Smerter i nakke eller skuldre
  • Tretthet og mangel på energi
  • Hyppige forkjølelser
  • Høyt blodtrykk
Foto: Pixabay

Stress kan føre til alvorlig fysisk sykdom

Som nevnt er høyt blodtrykk et symptom hos mennesker som opplever mye stress. Det er også blitt bevist at det er en sammenheng mellom stress og mer alvorlige hjerte og kar-sykdommer. Blant annet kan stress gjøre blodårene i hjertet trange, svekke tilførselen av blod til hjertet og føre til blodpropp.

En studie viste blant annet at personer som opplever mye stress på jobben har 50 % større sjanse for å utvikle hjerte- og karsykdommer. Mennesker som har opplevd traumatiske hendelser er også mer utsatt for å utvikle hjerte og karsykdommer på sikt.

Noen forskere mener også at det er en sammenheng mellom stress og fremveksten av visse svulsttyper. Forskerne mener at stress i seg selv ikke er årsaken til at slik sykdom oppstår, men at det kan føre til tilbakefall og/eller spredning hos pasienter med kreft.

Det er også en rekke andre sykdommer som har vist seg å ha en sammenheng med stress. Blant annet er det blitt bevist en tydelig sammenheng mellom stress og HIV/AIDS. Også alvorlige tilstander som herpesinfeksjoner, astma, luftveisinfeksjoner og autoimmune sykdommer kan forekomme på grunn av stress.

Oppsøk hjelp FØR det går for langt

Er du stresset og opplever fysiske symptomer på stress, er det veldig viktig at du oppsøker hjelp før det går for langt og du utvikler psykisk eller fysisk sykdom. Du kan blant annet få god hjelp fra en terapeut med kunnskap om stressmestring for å få en bedre hverdag og helse.

Kilde: Terapivakten.no

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter