Er vi i ferd med å oppfostre en generasjon med barn som blir holdt unna de gode naturopplevelsene? Nekter vi våre barn å være nok utendørs?
Ja, mener den engelske naturverneren Helen Meech. Nå tar hun et oppgjør med en kultur som hun mener er i ferd med å ødelegge en viktig del av oppveksten for dagens barn.
– Det er på tide å gi barna tillatelse til å gå ut og bli sølete, sier hun til avisa The Guardian.
– Knapt lov å bevege seg
Problemet er at barn rett og slett ikke er i nærheten like mye ute som det de en gang var.
Britisk forskning viser også at området et barn utforsker når det er ute, har krympet med hele 90 prosent. Barn beveger seg med andre ord ikke bare mindre, når det først beveger seg så skjer det i en mye mindre radius.
En rapport fra naturvernsorganisasjonen National Trust fant samme tendens.
– Dagens barn får knapt lov til å bevege seg ute i naturen. I hvert fall ikke uten tilsyn, kommenterte rapportens forfatter Stephen Moss til The Guardian da den ble publisert.
Også i Norge
Studier lik den gjort i England, der man ser på hvor mye barn er ute nå sammenlignet med for ti eller 20 år siden, finnes ikke i Norge.
Men undersøkelser tyder på at tendensen er akkurat den samme her til lands.
Tidligere publiserte Norsk institutt for naturforskning (NINA) en stor foreldreundersøkelse om barn og natur.
Et av funnene var at 97 prosent av norske barn har lett tilgjengelige skogsområder. Likevel bruker under halvparten (44 %) av barna tilbudet på ukentlig basis. Til sammenligning oppholder nærmere 70 prosent av barna seg i hagen hver dag.
Ser andre ting enn voksne
Forskerne er klare på at det er en viktig forskjell. Å leke fritt i naturen er en ganske annen ting enn å leke ute i et begrenset område (som for eksempel i en hage) der foreldre lett kan ha tilsyn til ungene.
– Det genuine med naturen som lekeplass er at den ikke er formålsbestemt og forutsigbar, har seniorforsker Margrete Skår ved Norsk institutt for naturforskning tidligere uttalt til Aftenposten.
– Derimot gir den uante muligheter for utforsking og fantasi. Barn ser ofte etter andre ting i naturen enn voksne, de gjør naturen til sin egen.
Undersøkelsen ba også foreldre vurdere hva som var de viktigste årsakene til at barn ikke var ute. Dette er de ti viktigste grunnene:
- Barnets fritid er fylt opp med andre ting
- Skolearbeidet tar for mye tid
- Bekymring for trafikk
- Barnet vil heller være inne
- Skjermaktiviteter prioriteres
- Gode skoleprestasjoner er viktigere
- Voksne har fullt opp med jobb og annet
- Mangler venner å være sammen med
- Idretts- og fritidsaktiviteter er viktigere
- Barnet har ikke lyst til å leke i naturen