Hjem Nyheter Erna kommenterer mulige arvtagere: – Ine er nok mest kjent

Erna kommenterer mulige arvtagere: – Ine er nok mest kjent

Økokrim kunngjorde denne uken at de ikke vil etterforske Erna Solberg eller ektemannen Endre Finnes i forbindelse med aksjehandelsskandalen. Men det politiske dramaet er langt fra over.

Kort etter valget sto en gråtkvalt Erna Solberg frem på en pressekonferanse der hun  avslørte at ektemannen Sindre Finnes gjorde 3600 aksjehandler mens hun var statsminister. Hun kunne heller ikke utelukke at han kunne ha fanget opp informasjon om hvilke aksjer som var lure å kjøpe.

På pressekonferansen fortalte Solberg at hun ikke var klar over omfanget av ektemannens aksjehandel.

– Sindre har handlet langt mer enn det han har fortalt meg og Statsministerens kontor mens jeg var statsminister. Det er alvorlig, sa Solberg og la til at ektemannen har hatt cirka 1,8 millioner kroner i nettogevinst.

Solberg kaller ektemannens handlinger for et alvorlig tillitsbrudd.

Økokrim gransker ikke

Fredag denne uken meldte Økokrim at de ikke vil iverksette etterforskning mot tidligere statsminister Erna Solberg eller hennes ektemann Sindre Finnes. De mener det ikke er funnet rimelig grunn til å undersøke om det foreligger straffbart forhold.

Økokrim har vurdert Finnes’ verdipapirtransaksjoner i perioden Solberg var statsminister, fra 2013 til 2021. Konkret har Økokrim sett på om det er holdepunkter for at innsideinformasjon kan ha tilflytt Finnes, enten fra Solberg eller andre kilder, og om det er holdepunkter for at han har utnyttet slik informasjon i sine investeringer.

Beslutningen er nå klar, og Økokrim har konkludert med at det ikke er rimelig grunn til å undersøke om det foreligger straffbart forhold. Under pressekonferansen etter

– Økokrims anliggende har vært å vurdere om det er holdepunkter for at det har forekommet overtredelser av verdipapirhandelloven. Det har vi ikke funnet indikasjoner på, sier sjef for Økokrim Pål K. Lønseth i en pressemelding.

I forbindelse med beslutningen understereket Økokrim-sjefen at de var et politiorgan, og ikke et kontrollorgan.

Høyres statsministerkandidat?

Erna Solberg åpner for at hun ikke nødvendigvis er Høyres statsministerkandidat om to år.

– Mitt parameter er om jeg er et pluss eller minus for Høyre. Hvis jeg opplever at jeg er et minus for Høyre eller at partiet føler det, så vil det være naturlig at jeg ikke fortsetter som partileder, sier Høyre-leder Erna Solberg til VG.

Høyre-ordfører i Austrheim, Morten Sognnes, mener det vil være rett av Erna Solberg å trekke seg etter aksjeskandalen, til tross for at han mener Høyre-lederen har gjort en god jobb. 

– Jeg vil tro at hun, på et tidspunkt hun velger selv, finner ut at nå skal noen andre overta. Utfordringen er vel å bestemme seg for hvem som skal overta. Jeg vil tro det ikke blir så lenge til, sier Sognnes til Bergens Tidende

Dagbladets kommentator Martine Aurdal mener at dersom politiet bestemte seg for å åpne etterforskning mot Solberg og Finnes og samtidig ta ut siktelse for å kunne ta beslag i saken, ville Høyre-lederen gått av nå. Men Aurdal påpeker at saken ikke er død med Økokrims beslutning: Tirsdag holder nemlig Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité en maratonhøring i 12 timer.

Her skal Erna Solberg, Anette Trettebergstuen, Anniken Huitfeldt, Tonje Brenna og Ola Borten Moe legge frem sine versjoner av habilitetsskandalene.

– Har preget både meg, familien og partiet

Til næringslivsavisa DN kaller Erna Solberg Økokrims beslutning om å droppe etterforskningen for en «milepæl». 

– Jeg må innrømme det er fint å få avklaringen for Økokrim. Det er klart at det har preget både meg, familien og partiet i påvente av en slik beslutning, sier Erna Solberg til Dagens Næringsliv.

Når hun skal svare for Stortinget tirsdag, er det imidlertid ikke om det er innsidehandler eller ei som står på agendaen. Da skal Solberg svare for egen overholdelse av habilitet.

Konklusjonen fra Stortingets kontrollkomite skal etter planen være klar i januar.

Peker på mulige arvtagere

Spekulasjonene i hvem som eventuelt blir Erna Solbergs arvtagere til partilederverv og statsministerkandidatur går allerede.

Erna Solberg ville ikke svare klar på hvor lenge hun blir sittende som partileder, og om hun vurderer å trekke seg. Men hun snakket gjerne om hvem hun ser på som mulige arvtakere:

– Henrik, Tina, Nicolai og Ine er alle gode kandidater til å bli partiledere i Høyre. Samtidig er det viktig at de er litt kjent blant folk. Av disse er det nok Ine som er mest kjent, sier Høyre-leder Erna Solberg til Dagsavisen.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com