onsdag, mars 3, 2021

Erna Solberg: – I praksis blir grensen stengt

Mest lest nå

Onsdag kveld innfører regjeringen de strengeste innreisereglene siden 12. mars i fjor. Reglene trer i kraft ved midnatt, natt til fredag.

Importsmitte har blitt et mye diskutert problem de seneste dagene, etter at det har kommet frem at det er alvorlige mangler ved testregimet på grenseovergangene, og at enkelte kjøper seg negative testdokumenter.

– Fra midnatt natt til fredag innfører vi de strengeste innreisereglene siden 12. mars i fjor, sier Erna Solberg ifølge VG på en pressekonferansen onsdag kveld om nye innreiserestriksjoner og coronasituasjonen i landet.


Alvorlige mangler ved testingen på grensen

Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) er blant de som har sendt bekymringsmelding til statsminister Erna Solberg om alvorlige mangler ved testregimet på grenseovergangene.

Erna Solberg
Foto: Erna Solberg

– Vi har fått en rekke tilbakemeldinger fra våre medlemmer om at manglende ressurser, fullmakter og koordinering mellom etatene medfører økt risiko for importsmitte og setter personellet som skal foreta kontroll og testing i en krevende situasjon, sier YS-leder Erik Kollerud i pressemeldingen.

I praksis blir grensen stengt

Onsdag kveld kom regjeringen med nye innreiseregler. Statsministeren begrunner de nye tiltakene med den betydelig mer smittsomme varianten man ble kjent med før jul.

– I praksis blir grensen stengt for alle som ikke er bosatt i Norge, sier hun ifølge VG. Det betyr at mange arbeidsinnvandrere ikke kan komme til landet.

Solberg legger til at samfunnskritisk personell er unntatt de nye strenge innreisereglene. Blant disse er transportarbeidere, helsepersonell og personer som skal ha samvær med barn.

Regjeringen vil vurdere tiltakene på nytt om to uker, men Statsministeren presiserer at man må være forberedt på at de strenge innreisereglene kan vare lenger enn 14 dager.

– Da vi lanserte tiltakene i begynnelsen av januar, at vi var godt inn i et maraton men det viser seg at det kan være noen veldig tøffe bakker i slutten av maratonen, sier Solberg.

Følgende grupper får ikke lenger adgang til riket:

  • utlendinger bosatt i EØS-området og EØS-borgere bosatt i tredjeland (med mindre de er omfattet av unntak som også gjelder tredjelandsborgere)
  • Familiemedlemmer som ikke er nærmeste familie, både for EØS-borgere og andre. Det vil si at besteforeldre, voksne barn, foreldre til voksne barn og kjærester ikke lenger kan komme på besøk.
  • Utlendinger fra land utenfor EØS som gis oppholdstillatelse i forbindelse med arbeid eller studier, herunder sesongarbeid, og som student.
  • Utlendinger som skal arbeide med film- eller serieproduksjon eller som forsker som er unntatt krav om oppholdstillatelse.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter