Hjem Kjendisnytt Ernæringsfysiolog: Kostholdet på Farmen er ikke så ille som det ser ut som

Ernæringsfysiolog: Kostholdet på Farmen er ikke så ille som det ser ut som

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

De fleste av deltagerne mistet veldig mye vekt under Farmen-oppholdet. Men kostholdet er ikke så ille som det ser ut som, i følge kostholdsekspert.

Lite mat, ensidig kosthold og tungt arbeid har fått deltagere til å rase ned i vekt i løpet av oppholdet på Farmen. Flere har også fått mageproblemer i ettertid.

Klinisk ernæringsfysiolog med doktorgrad i ernæring, Tine Sundfør (46) forklarer til TV2 at kostholdet på gården har både positive og negative sider. Deltagerne blir «spart for» den type mat som er en utfordring for kroppen i 2021:

– De har tilnærmet ingen tilgang på verken snacks, sukker eller «junkfood». Det er veldig positivt for helsa, sier hun. Og legger til:

– Samtidig er det klart at det kjenner på kroppen når de får for lite. Da har man mindre å gå på, både humørmessig og med tanke på hva man orker fysisk.

Kostholdet gjør også at deltagerne får i seg mindre vitaminer og mineraler enn det som er optimalt, men det er ikke helsefarlig på kort sikt, slår ernæringsfysiologen fast.

Sundfør har lagt merke til at deltagerne har vært opptatt av å skaffe seg salt.

– Ola Nordmann får i seg for mye salt, og det er ikke bra. Men salt er også helt livsnødvendig. For lite salt kan få en veldig negativ, kortvarig effekt. Behovet øker også når vi svetter mer, forklarer Sundfør.

farmen2021
Årets Farmen-gjeng. Foto: TV2.

Burde fordelt maten bedre

Sundfør har lagt merke til flere grep deltagerne kunne gjort for å utnytte det de hadde av mat på en bedre måte.

– Havregrynet burde vært lagt i vann kvelden før, for å bedre jernopptaket. I tidligere tider var grøt laget på bygg og havre, og var den aller viktigste jernkilden. Den aller beste jernkilden er havregrøt, der grynene settes i vann i gryten om kvelden og kokes opp i bløtvannet til frokost, sier hun.

En annen ting hun har bitt seg merke i er den jevne fordelingen av mat på gården.

– En mann på 90 kilo har jo et større behov for proteiner og kalorier, enn en dame på 60 kilo. I rettferdighetens navn er derfor en helt jevn fordeling egentlig litt «urettferdig». Men alle er jo sultne, sier hun.

En av deltagerne reagerte også på dette. Gunner Svingen (25) kom inn som årets Farmen-utfordrer har sagt følgende til TV2:

– Jeg ble drittlei. Jentene spiste jo like mye som gutta, men det var stort sett gutta som raste ned i vekt. Jeg begynte å spørre meg selv hvordan i granskauen gutta hadde klart en så hinsides dårlig matfordeling.

Svingen delte sin frustrasjon flere ganger på gården, men fikk lite gehør for dette.

– Det var altfor lite kalorier, så kostholdet var helt krise for meg. Jeg var ute av stand til å sabotere ukesoppdrag, for jeg var avhengig av maten fra markedet, sier han.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com