Hjem Kjendisnytt Espen Fiveland i sorg etter tapet av moren: – Hun ville ha åpenhet om sykdommen

Espen Fiveland i sorg etter tapet av moren: – Hun ville ha åpenhet om sykdommen

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Programlederen i TV 2 er i sorg etter tapet av moren.

100.000 nordmenn lider av demens, de fleste er rammet av den fryktede sykdommen Alzheimers. Den diagnosen fikk også Kari Fiveland for ni år siden.

Gjennom de siste årene har tilstanden hennes gradvis blitt verre, og på mandag sovnet hun inn med sine nærmeste rundt seg.

Det skriver Espen Fiveland i et innlegg på Instagram, hvor han også har lagt med et koselig bilde fra barndommen hvor han er sammen med sin mor.

– I går kveld døde mor. Snille, rause og inkluderende mor, som alltid satte andre før seg selv. Vi var et radarpar, hun og jeg, skriver Espen før han forteller at han og faren var med moren da det skjedde.

– Det ble en veldig trist kveld, men også en av de sterkeste og fineste opplevelsene jeg har hatt. Far og jeg holdt henne og passet på henne mens pusten ble svakere og til slutt stoppet. Mor har en stor og flott familie og fikk et langt og godt liv til tross for Alzheimer de siste åra. Takk for alt.

At moren hadde Alzheimer har ikke vært noen hemmelighet. For noen uker siden skrev Espen på Instagram at moren ønsket å være åpen rundt sykdommen, noe han ville bidra til.

LES OGSÅ: Seks tidlige symptom på Alzheimers

«Alzheimer blir kalt for et sakte farvel. Og det er det. I dag har jeg besøkt mor mi, som jeg kjørte på sykehjemmet 2. juledag i fjor. Nå vil hun ikke gå tur lenger, blikket er tommere og jeg er usikker på om hun kjente meg igjen. Hun klarte å komme med et relevant tall da jeg spurte hvor mange barn hun har. Det var kanskje det klareste øyeblikket,» skrev Espen Fiveland til bildet nedenfor.

Norske forskere nær kur mot Alzheimers

Tidligere har vi skrevet at Norske forskere kan ha kommet et viktig skritt nærmere en kur.

– Vi er veldig optimistiske, sier forsker og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, Evandro F. Fang, til VG.

Norske forskere mener ifølge avisa at de kan være i nærheten av å finne en kur som kan redusere eller stoppe utviklingen av den fryktede sykdommen Alzheimers demens.

Forskerteamet har tidligere funnet ut at cellene til Alzheimers-pasienter klarer ikke kvitte seg med avfallsstoffer. Proteinet amyloid beta samler seg opp som plakk i hjernen til pasienter med den fryktede sykdommen. Ved hjelp av kunstig intelligens (AI) har forskerteamet funnet stoffer som ligner på dem som regulerer renseprosessen i cellene våre.

Da de testet de to stoffene på mus og rundormen C. elegans viste det seg at stoffene bidrar til å begrense hukommelsestap.

– Det vi ser er at den nye behandlingsmåten setter fart på cellenes avfallshåndtering. Deres evne til å rense seg selv øker, sier han og forklarer at det på mange måter kan sammenlignes med at man leier inn ekstra mannskap for å få unna store ryddejobber når det trengs, forteller Fang til avisa.

LES OGSÅ: Grepene som reduserer risikoen for Alzheimers

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com