Før koronapandemien var det ikke så veldig mange som kjente til assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Nå vet alle hvem han er.
Nylig ble det kjent at Nakstad fortsetter i jobben som han har fått så mye skryt for det siste året.
I over ett og et halvt år har Espen Rostrup Nakstad vært midlertidig engasjert som assisterende helsedirektør. Og da koronapandemien traff oss som en hard knyttneve i magen, måtte Nakstad på banen. Siden har han oppdatert oss på smittetall, råd, de siste retningslinjene og alt annet som har omhandlet pandemien.
Så godt likt har Nakstad vært, at han i desember i fjor ble kåret til «Årets navn» i VG. En utmerkelse som blir avgjort som følge av avstemming blant Norges innbyggere.
Samtidig har han skrevet bok om pandemien.
Men all jobbingen, toppet med skriving, har kommet med en pris. I et nytt intervju med Dagbladet åpner Nakstad opp om sin dårlige samvittighet; familien.
Lange kvelder
For man skulle kanskje tro at Nakstad ikke hadde mer tid når døgnet var omme under pandemien. Men under en rolig periode under pandemien takket han ja til å skrive boka «Kode rød» som egentlig skulle lanseres i mars i år. Men så begynte det å koke til igjen, og Nakstad var nødt til å bruke helger, fridager og ferier på å skrive.
Dette fortalte Nakstad under Gyldendal forlags høstlansering på torsdag. Boka er utsatt til høsten.
Ovenfor Dagbladet utdyper Nakstad:
– Jeg har sittet en del kvelder og jobbet med dette, fordi det har vært så mye annet å gjøre ellers. Men jeg er glad for at jeg gjorde det nå, fordi det har hjulpet meg å sette ting i perspektiv. Jeg har fått en god oversikt over alt som har skjedd, som jeg har slitt med tidligere fordi det har skjedd så mye, sier han til avisen.
Og han legger ikke skjul på hvem skrivinga har gått mest ut over. Familien hadde nok ønsket at de så mer til sin pappa det siste halvannet året.
– Det er mye dårlig samvittighet. At jeg faktisk har brukt tid på dette her når jeg ellers hadde litt fri. Jeg har prøvd å gjøre dette på kveldene i ferier, sånn at jeg har hatt mest mulig tid med familien på dagtid. Så har jeg brukt kveldene ellers også, og det er måten jeg har klart å gjøre det på. Det har betydd at jeg har måttet jobbe veldig effektivt. Jeg har ikke hatt all verdens tid, men jeg er fornøyd med hvordan det har blitt, sier han til Dagbladet.
Mitt perspektiv
«Kode Rød» kan allerede nå forhåndsbestilles hos Gyldendal. Den lanseres 15. oktober og gir et innblikk i hvordan det var å stå midt i sentrum av begivenheten.
Gyldendal beskriver boka slik:
«Hva skjedde egentlig da vi ble rammet av en pandemi? Og hvorfor gikk det som det gikk? Hele Norges «fung.ass.» Espen Rostrup Nakstad sto midt i krisen. I denne boken forteller han historien om hva som skjedde, og hvorfor verden var dømt til å mislykkes allerede før viruset hadde spredt seg fra Kina.
Boken gir et fascinerende innblikk i krisehåndtering og ledelse globalt og nasjonalt – helt fra terroren rammet New York den 11. september 2001 til et ukjent virus begynte å spre seg i Asia og Europa nesten to tiår senere. Tilfeldighetenes spill er kanskje ikke så tilfeldige som man kan få inntrykk av når verden rammes av stadig nye kriser – hundre år etter spanskesyken.
Vi møter menneskene i maktens korridorer og får samtidig ta del i forfatterens liv hjemme med små barn, trivielle gleder og sorger, kjærlighet og død. Boken er full av tilbakeblikk til triste og vakre øyeblikk i Nakstads eget liv og hans erfaringer fra storpolitikk i FN, maktkamper og personlige tragedier.»

Til Dagbladet forteller Nakstad at det handler om å få frem hans eget perspektiv på det som omhandler pandemien.
– Det blir mitt perspektiv på hvorfor ting skjer, hva vi kan gjøre og hvilke erfaringer vi kan ta ut av en pandemi som dette.