Hjem Nyheter Et israelsk spionprogramvare-firma ønsker å følge spredningen av viruset

Et israelsk spionprogramvare-firma ønsker å følge spredningen av viruset

av David Hammer

Et israelsk teknologiselskap, som er beryktet for spionprogramvaren den selger, har utviklet et nytt produkt som kan spore spredningen av Koronaviruset.

Programvaren som eies av selskapet NSO Group Limited, kan analysere store volum av data for å etablere et kart over personers bevegelser for å identifisere hvem personene har kommet i kontakt med, som videre kan føre til at spredningen stoppes. Det sier en person med kjennskap til programvaren til Bloomberg News.

Denne anonyme personen sier at programvaren testes av et dusin land. Programvaren bearbeider to ukers gammel sporingsdata fra telefoner med smittede eiere, og sammenligner det med lokaliseringsdata samlet av nasjonale telefonselskaper for å finne personer som har vært i nærheten eller kontakt med det smittede individet i over 15 minutter.

Dersom programvaren konkluderer med at det er mulig at en person er blitt smittet, sendes en tekstmelding til eieren av telefonen/SIM-kortet, uten å avsløre eierens identitet til myndighetene. Kun dersom personen tester positivt – og autoriserer det, kan landets myndigheter korrelere SIM-kortet med personens identitet, legger personen til.

Skaperen av spionprogramvaren Pegasus

Teknologiselskapet er skaperen av spionprogramvaren Pegasus. Denne programvaren så dagens lys i august 2016, etter et mislykket forsøk på å installere den på en iPhone tilhørende en menneskerettighetsaktivist. En etterforskning avslørte detaljer om programvaren, og hvilke sikkerhetsfunksjoner den kunne finne ut om brukerene.

Dersom Pegasus installeres på en telefon, kan den lese tekstmeldinger, spore samtaler og telefonens lokalisasjon, samle inn passord, få tilgang til telefonens mikrofon og kamera, og samle personlige data fra nedlastede appen.

Men i følge den anonyme personen, verken overvåker eller sporer denne programvaren innbyggerne i landet. Det er et produkt for sivile som selges til nasjonale helsemyndigheter og trenger ikke spesielle eksportlisenser fra Israels forsvarsdepartementet – noe en spionprogramvare må ha

Overvåkingsindustrien har ved gjentatte ganger blitt kritisert fordi teknologien har blitt brukt av ulike stater mot aktivister, journalister, og andre nøkkelpersoner. Tidligere i år ble det offentliggjort at telefonen til Jeff Bezos, eieren av Amazon og verdens rikeste mann, hadde en slik programvare installert.

Får kritikk 

Kritikere bekymrer seg for å gi stater kontroll over en slik programvare:

– Vi kan bruke all slags moderne teknologi for å bekjempe denne forferdelige sykdommen, sa Tehila Shwars Altshular, sjef for programmet for demokrati i informasjonsalderen for Israel Democracy Institute.

– Spørsmålet er, hvem skal bruke det? Hvem skal ha ansvar for at det brukes riktig? Og hvem kan love at vi ikke blir et overvåkingsdemokrati, når alt dette er over?

@ Etienne Girardet/Unsplash

@ Etienne Girardet/Unsplash

Det er et godt spørsmål. Først og fremst siden vi har sett lignende programmer før. Det er ingen hemmelighet at en rekke land har overvåket innbyggerne sine i lang tid. Det mest kjente eksempelet er NSA, et amerikansk byrå som ble avslørt for å overvåke amerikanske innbyggere i 2013. NSA utviklet et overvåkingsprogram som samlet inn personlig data fra amerikanske innbygger.

Les mer om denne skandalen her

Å håndtere Koronaviruset kommer til å bli virkelig utfordrende. Ikke bare for nordmenn, men for alle. Stater, bedrifter, familier og privatpersoner. Det kommer til å skape enorm økonomisk og sosial nød. Men det vil gå over. Er det dermed verdt å innføre en slik programvare i flere land, selv om man risikerer at myndigheter misbruker det på et senere tidspunkt?

 

 

 

 

 

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.