in

EU-dom: Arbeidsgiver kan forby sine ansatte å bruke religiøse hodeplagg

Arbeidsgiver kan faktisk gi sparken til ansatte som ikke innfinner seg med arbeidsgivers regler om hva man kan gå med på jobb.

EU-domstolen har stadfestet at private virksomheter er i sin fulle rett til å kreve at ansatte ikke bærer hodeplagg på jobb, skriver rights.no.

Både hijab og andre religiøse-politiske symboler kan nektes på arbeidsplassen.

Domstolen slår til og med fast at det er grunn til å gi sparken til ansatte som ikke følger disse kravene.

Bedriften må imidlertid ha en klar politikk om at virksomheten skal fremstå som religiøs nøytral, og må ha generelle forbud mot religiøse, politiske eller filosofiske symboler. Dommen gjelder for alle private virksomheter i EU.

Dommen sier blant annet at et forbud ikke er diskriminering

– Domstolen fastslår at et forbud mot å bære islamsk hodeplagg, som følger av en intern regel i en privat virksomhet, som forbyr personalet å bære synlige politiske, filosofiske eller religiøse symboler på arbeidsplassen, ikke utgjør direkte forskjellsbehandling på grunn av religion eller tro omhandlet i direktivet.

EU-dommen er således på linje med en lignende dom fra Høyesterett i Danmark fra 2005. Den gang bestemte retten at firmaet Førtex var i sin fulle rett til å nekte ansatte å bruke hodeplagg.

Dommen fra EU kommer på samme tidspunkt som norsk Høyesterett har avvist anken i den mye omtalte frisørsaken, hvor Merete Hodne må betale boten på 7000 kroner for å ha nektet hijab-kledte Malika Bayan adgang til frisørsalongen sin.

Hva mener du? Bør Norge følge dommen fra EU-domstolen? Bruk kommentarfeltet på Facebook!

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Lider du av svimmelhet? Denne legen har et enkelt råd som skal virke på få sekunder!

Av og til vanskelig å få på armbåndet? Dette trikset vil mange kvinner elske!