Der europeere har vært smittet av apekopper har det tidligere stort sett kun vært hos personer som har vært på reise i land i Afrika der sykdommen finnes. Men det er rapportert om smittetilfeller av apekopper i ni EU-land, der de smittede er smittet i EU.
Apekopper er normalt ikke noe man blir smittet av i Europa. Men i en rapport fra EUs smittevernbyrå ECDC slås det fast at det nå er rapportert om smittekilder i Østerrike, Belgia, Frankrike, Tyskland, Italia, Portugal, Spania, Sverige og Nederland.
I smittevernrapporten som også er omtalt av VG slår ECDC fast at viruset kan etablere seg i Europa, og at smittede bør unngå kontakt med kjæledyrene sine.
– Hvis smitteoverføring mellom mennesker fortsetter, og viruset sprer seg hos dyr, er det en fare for at sykdommen blir endemisk i Europa. Derfor må man ha et nært samarbeid mellom helsetjenesten og veterinær-organisasjoner for å hindre at viruset sprer seg ut i naturen, heter det ifølge VG i rapporten.
At et virus er endemisk vil si at det sirkulerer over lang tid, i stedet for å forsvinne.
Mellom 15. og 23. mai er det 85 bekreftede tilfeller i EU. Mandag ble det også rapportert om et tilfelle av apekopper i Danmark.
Apekopper har dukket opp i miljøer der menn har sex med menn. Viruset har ikke kommet til Norge ennå, men FHI ber folk være obs.
Noen av de som er smittet i ulike europeiske land er direkte koblet til hverandre. Andre har ikke en kjent kobling.
– Smitten vi er kjent med, har oppstått blant grupper av unge menn som har sex med menn. Det er flere fra de samme miljøene som har fått smitte i ulike land, sier avdelingsdirektør Frode Forland i FHI til VG.
Det er ennå ikke påvist apekopper i Norge. Fra 13. -21. mai rapporterte Verdens Helseorganisasjon om følgende tilfeller i 12 ikke-endemiske land:

RELATERT:
- Oslo kommune har startet smittesporing – dette skjer om apekopper blir påvist i Norge
- SISTE: Person smittet av apekopper i Sverige