Spørsmålet om man skal avvikle sommer og vintertid har vært mye diskutert dette året.

Flere land har allerede valgt å gå bort fra konseptet, mye med begrunnelsen at strømforbruket likevel er jevnt fordelt over hele døgnet, og behovet dermed er borte. Blant landene som ikke følger sommertid lenger finner man Russland, og det har vært fremmet forslag om å fjerne ordningen i Tyrkia. Island derimot har valgt å gå andre veien, og har innført permanent sommertid, da det passer landets naturlige lysforhold best.

EU har talt 

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker var klar i sin tale da han holdt sin årlige tale til EU-parlamentet i Strasbourg denne uka.

– Det må bli slutt på dette opplegget med stilling av klokkene, sa Juncker.

EU i sommer gjennomført en større undersøkelse om hvorvidt folk ønsker å beholde ordningen med midlertidig endring i tiden hver sommer, eller om man skal holde seg til en fast tidsregning og droppe hele problematikken med å stille klokkene våre.

Fra 2019 kan det være slutt på å stille klokka.
Fra 2019 kan det være slutt på å stille klokka. Foto: Pixabay

Ifølge Tagesschau viste undersøkelsen overraskende nok et klart flertall for ikke å skulle stille klokkene to ganger året, hvilket sannsynligvis medfører at det blir innført permanent tid hele året. Så er spørsmålet, skal man velge standardtid eller sommertid? I følge kilder innen EU-systemet sies det at det vil bli opp til hvert enkelt land å bestemme, noe som kan medføre at land som tidligere lå i samme tidssone, nå vil kunne få en forskyvning. Som det for eksempel er mellom Sverige og Finland.

Kan skje i 2019

EU-kommisjonens plan er i følge Dagbladet å avvikle den eksisterende ordningen i 2019. Det vil da bli opp til hvert enkelt land å bestemme om man skal ha vintertid hele året, eller sommertid hele året.

Hva mener du er best? Bruk kommentarfeltet på Facebook!