in

EU strammer til sanksjonene etter grusomhetene i Butsja

Foto: EU-kommisjonen

I helgen kom tv-bildene av lik i gatene og massegraver etter at de russiske styrkene trakk seg tilbake fra den ukrainske byen Butsja.

De grusomme bildene fra Butsja, med lik som lå strødd i gatene, massegraver og hus og kjøretøy i ruiner har fått det internasjonale samfunnet til å reagere. Aftenposten skriver at bildene som rystet verden sist helg, trolig vil bli stående igjen som definerende for Russlands krigføring i Ukraina. .

Russiske myndigheter har forsøkt å si uhyrlighetene skal være iscenesatt og nekter bekjentskap med situasjonen. Ifølge VG mener de at drapet på sivile i den ukrainske byen Butsja skjedde etter at de russiske soldatene hadde forlatt byen, en dato de selv mener er rundt 30. mars. Nå dokumenterer ferske analyser av satellittbilder at flere av likene skal ha ligget på gaten helt siden 11. mars, ifølge New York Times

Reaksjonene fra verdenssamfunnet uteblir ikke. Dagbladet skriver at EU-kommisjonens leder, Ursula von der Leyen, tirsdag ettermiddag bekrefter at EU foreslår nye kraftige sanksjoner mot Russland.

– Vi så alle de grusomme bildene fra Butsja og andre områder som russiske tropper nylig har trukket seg ut av. I går overbragte jeg mine kondolanser til president Zelenskij og forsikret ham om EU-kommisjonens fulle støtte i disse forferdelige tidene, skriver von der Leyen i en uttalelse der hun kunngjorde de nye sanksjonene.

Von der Leyen gjør det også klart at disse grusomhetene ikke kan gå upåaktet hen. EU har opprettet et felles etterforskningsteam med Ukraina. Oppgaven til teamet er å samle bevis og etterforske krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i Ukraina.

Sanksjonene skal etter det Dagbladet skriver inkludere et forbud mot å kjøpe russisk kull, og russiske skip vil vå forbud mot å legge til kai i europeiske havner. Unntaket er for enkelte skip som frakter landbruks- og matprodukter, medisiner og energi.

EU ønsker også å innføre et fullstendig transaksjonsforbud rettet mot fire sentrale russiske banker.

Økonominettstedet E24 skriver også at EU ønsker å innføre eksportforbud verdt ti milliarder euro, som blant annet inkluderer ulike typer maskiner. De vil også innføre importforbud, med en samlet verdi på 5,5 milliarder euro, på treverk, sement, sjømat og brennevin. I tillegg skal det dreie seg om sanksjoner mot flere enkeltpersoner.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Rådet om å være hjemme 4 døgn etter koronasmitte oppheves

Shaman Durek: – Jeg elsker familien vår