Hjem Nyheter Facebook vil snart bruke dine bilder til å trene AI – Dette må du gjøre nå for å unngå det

Facebook vil snart bruke dine bilder til å trene AI – Dette må du gjøre nå for å unngå det

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Meta planlegger å bruke din informasjon for å trene AI – her er hva du bør vite.

Personvernforkjempere og eksperter har uttrykt bekymring for Metas planer.

Er personvernet ditt i fare? Slik vil Meta bruke dine data for AI-trening

Meta, selskapet bak Facebook og Instagram, har nylig kunngjort at de snart vil begynne å bruke brukernes innlegg og bilder for å trene sine produkter og tjenester innen kunstig intelligens. Dette har skapt bekymring blant personvernforkjempere og eksperter.

Brukere må aktivt velge å reservere seg

Brukerne av disse plattformene blir automatisk samtykket til dette. Selv om det er mulig å reservere seg, må man gjennom flere steg for å gjøre det, noe som har ført til bekymringer blant personverneksperter.

De fleste som bruker Metas produkter har sannsynligvis mottatt en melding som informerer om at fra og med 26. juni vil selskapet utvide sine “AI at Meta-opplevelser”, inkludert Meta AI og kreative AI-verktøy. For å levere disse opplevelsene vil Meta nå basere seg på det juridiske grunnlaget kalt legitime interesser for å bruke din informasjon.

Hvordan kan du motsette deg?

Meldingen fra Meta sier at brukere har rett til å motsette seg hvordan deres informasjon brukes til disse formålene, og at “dersom din innvending blir akseptert, vil den gjelde fremover”.

facebook
Du må selv fylle ut et skjema for å hindre at Meta bruker din informasjon til AI-trening. Foto: Canva

For å motsette seg må en bruker klikke på lenken i meldingen og fylle ut et skjema hvor de forklarer hvorfor de motsetter seg bruken av deres data på denne måten. Deretter må de sjekke e-postadressen sin for å bekrefte en kode før innvendingen er registrert.

Du kan også klikke direkte på DENNE LENKEN for å komme til klageskjemaet.

Kritikk fra personvernforkjempere

Simon McGarr, advokat og direktør for Data Compliance Europe, kritiserer Metas tilnærming:

– Akkurat nå kaster de ut et samtykkeskjema. Men skjemaet sier ikke, ‘ja, jeg godkjenner’. Det er et skjema for å fylle ut hvis du ikke godkjenner. Så det er et reservasjons-skjema, sier McGarr.

McGarr mener at dette ikke er gyldig fordi dataene til folk på Meta og Facebook sannsynligvis er en blanding av kjente og personlige data samt sensitive personopplysninger, som ikke kan behandles på grunnlag av legitime interesser i henhold til artikkel 9 i GDPR-lovgivningen. Han påpeker at Datatilsynet bør gripe inn i saken.

Forbrukerrådet er skeptisk

Det norske forbrukerrådet liker ikke de nye planene til Meta.

– Vi mener det er uakseptabelt, og at det mest sannsynlig også bryter med personvernlovgivningen i Norge og Europa, sier fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet til TV 2.

Meta har informert om at kun personlig data (innlegg, ikke kommentarer) delt av brukere i EU til et offentlig publikum på Instagram og Facebook på tidspunktet for treningen vil bli brukt. Dette inkluderer ikke persondata fra kontoer til brukere under 18 år.

Personopplysninger som diskuterer seksuell orientering eller medisinske tilstander, for eksempel, regnes som sensitive personopplysninger. McGarr understreker at Meta ikke lovlig kan behandle disse under legitime interesser på grunn av GDPR-lovgivningen.

  1. Maria
  2. facebook
  3. falsk facebookprofil
Tags:
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com