søndag, april 18, 2021

Fagleder for intensivsykepleierne: −Et levende mareritt

Mest lest nå

I Helse Sør-Øst jobbes det på spreng for å bemanne nye intensivsenger. 250 covidpasienter er lagt inn i denne regionen, og sykehusene frykter kraftig økning.

Sykehusene i Helse Sør-Øst hadde tirsdag 250 pasienter innlagt med koronavirus. 82 av dem ligger på intensivavdelinger, 50 får respiratorbehandling.

– Vi forventer at antall pasienter kommer til å stige gjennom påsken, så håper vi at vi ser en knekk en gang etter påske, på bakgrunn av de strenge tiltakene, sa direktør Cathrine M. Lofthus i Helse Sør-Øst ifølge VG under en pressekonferanse mandag ettermiddag.


Lofthus sa videre at intensivavdelingene er presset, og at det jobbes med å bygge opp team rundt intensivsykepleierne som kan avlaste med noen av oppgavene.

– Vi står i et levende mareritt. Ingen visste at dette ville komme. Men mangelen på intensivsykepleiere er ingen overraskelse. Det har vi varslet om i årevis, sier Paula Lykke som er leder for faggruppen av intensivsykepleiere i Norsk Sykepleierforbund (NSFLIS).

Hun forteller VG at hun får tilbakemeldinger fra kollegaer om en svært presset arbeidssituasjon.

– I tillegg til høyt arbeidspress, er de kjemperedde for å bringe smitte videre og for å bli smittet selv. Mange forteller at de i lang tid har selvisolert seg, de sover dårlig og er urolige. Det er rapporter som viser at en av fire helsepersonell har det slik. Det de uttrykker, er at de begynner å bli slitne, sier Lykke.

Sykepleiere på vei ut av et isolatrom. Foto: Ahus

Da pandemien traff, våren 2020, ble det søkt etter intensivsykepleiere som var gått ut av yrket, men som kanskje kunne trå til ved behov.

– Vi fant 64 intensivsykepleiere som jobbet andre steder enn i sykehusene. Dette er et yrke der kompetansen er unik, det jobbes med høyt trøkk og man er redd for å gjøre feil. De kan kanskje hentes i en krisesituasjon, sier Lykke.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter