Hjem Nyheter Fant 2.000 år gammel skriftrull – de mest betydelige funnene siden Dødehavsrullene

Fant 2.000 år gammel skriftrull – de mest betydelige funnene siden Dødehavsrullene

Israelske arkeologer har funnet deler av en bibelsk skriftrull som er 2.000 år gammel.

– For første gang på rundt 60 år har arkeologiske utgravinger avdekket fragmenter av en bibelsk skriftrull, heter det ifølge Aftenposten en uttalelse fra (IAA)

Faksimile fra Facebook/IAA

Funnet i ørkenen

Rullene ble funnet i ørkenen i Judea, og arkeologene har brukt droner, fjellklatringsutstyr og rappelleringsutstyr for å komme til i grotter og klipper.

Fragmentene av den bibelske rullen inneholder tekst skrevet på gresk og er fra De tolv små profeter, nærmere bestemt Sakarja og Nahum melder Deutsche Welle.

Her står arkeologene ved inngangen til hulen hvor funnet ble gjort. Foto: Israeli Antiquities Authority

DW skriver videre at funnene har blitt radiokarbon-datert til det 2. århundre e.Kr.

Fragmentene antas å ha blitt skjult under Bar Kochba-opprøret i 132-136 e.Kr. Dette var et væpnet opprør mot Roma under regjeringen til keiser Hadrian.

Et fragment, fra boken Sakarja, lyder: «Dette er de ting dere skal gjøre: Snakk sant til hverandre, gjengitt sann og fullkommen rettferdighet ved dørene.»

Her fant arkeologene deler av en 2000 år gammel bibelsk skriftrull. Foto: Israeli Antiquities Authority

Mens teksten er på gresk, er Guds navn skrevet i eldgamelsk hebraisk skrift, sa IAA.

Prosjektet i Judean-ørkenen ble satt i gang for å forhindre mulig plyndring. Fragmentene fra de bibelske skriftene ble funnet et sted de kaller «Skrekkhulen», etter at 40 skjeletter ble funnet der under utgravninger på 1960-tallet.

Arkeologene fant også et 6.000 år gammelt skjelett av et barn, og en kurv som er over 10.000 år gammel og som omtales som den eldste som er funnet i verden.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com