Hjem Historier fra livet Fant gigantisk gullklump verd 8,7 millioner kroner

Fant gigantisk gullklump verd 8,7 millioner kroner

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

En av de største gullklumpene som noen gang er funnet veier 9,5 kilo og ble nylig solgt for svimlende 8,7 millioner kroner.

Gullklumpen består av mer enn 90 prosent gull, og er ifølge Daily Mail på størrelse med hodet til et barn. Avisen skriver at det var gullgraveren Barry Clay som gjorde det utrolige funnet i 1998, litt mer enn 100 år etter gullrushet i Klondike.

Under det store gullrushet til Klondike kom det ifølge Wikipedia rundt 100.000 personer til regionen i løpet av tre-årsperioden fra 1896-1899. Selve funnet som utløste rushet, ble gjort 16. august 1896. I 1899 hadde gullgraverne funnet gull for omkring 50 millioner Canadiske dollar, noe som kun dekket kostnadene ved de omfattende utgravingene.

Gullklumpen ble funnet da han skyflet bort søle med buldoseren sin ved Swift Creek-gruven i Alaska, ikke langt unna stedet der det opprinnelige gullrushet hundre år tidligere hadde lokket til seg mange mer eller mindre heldige gullgravere som søkte lykken.

Da Clay oppdaget gullklumpen skjønte han umiddelbart at han hadde fått full jackpot. Men han var usikker på hva han skulle gjøre med den, og begravde gullklumpen under et tre mens han funderte på saken.

Til slutt bestemte han seg for å vise gullklumpen til eksperter. De kunne etterhvert bekrefte at dette er den som den nest største gullklumpen som noen gang er funnet på den vestlige halvkule, og den største gullklumpen som noensinne er funnet i Alaska.

Den er bare så vidt mindre enn ‘Boot of Cortez’-klumpen som ble funnet i Mexico i 1989, som veier 10,9 kilo.

Selgeren, som kjøpte gullklumpen fra Clay for over 20 år siden, selger den nå gjennom auksjonshuset Heritage Auctions i Dallas sammen med en rekke andre verdifulle deler.

Hvor mye Clay solgte gullklumpen for i sin tid er ikke kjent.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com