Hjem Dyr Fant noe flekkete i gresset – det de oppdaget gir håp for en utrydningstruet art
Dyr

Fant noe flekkete i gresset – det de oppdaget gir håp for en utrydningstruet art

Forskere gjort et funn som får dyreelskere til å juble – og som gir nytt håp for en av kontinentets mest sjarmerende (og nesten utdødde) skapninger.

I Mt Gibson Wildlife Sanctuary, et vernede naturområde i Vest-Australia, har forskere oppdaget de første pungdyrene født i det fri på flere tiår. Og det er ikke hvilke som helst dyr – det er “Western quolls”, også kjent som chuditchs, en art som lenge har vært på randen av utryddelse.

Western Quolls. Foto: Wikipedia

Fra nesten utryddet til ny start i det fri

“Western quolls” er små, kattestore pungdyr med karakteristiske hvite prikker på brun pels. De er nattaktive jegere som spiller en viktig rolle i økosystemet ved å kontrollere smådyrbestander – fra insekter til reptiler og fugler.

Arten var tidligere utbredt over store deler av Australia, men europeisk kolonisering, tap av habitat og innførte rovdyr som rever og katter førte til et dramatisk fall i bestanden. I dag finnes de kun i sørvestlige deler av kontinentet – og i svært små populasjoner.

Derfor har Australian Wildlife Conservancy (AWC) jobbet iherdig med å reintrodusere arten i områder der den har vært borte i over 100 år.

Fanget på viltkamera – og skaper overskrifter

Etter måneder med spenning og overvåking kunne forskerne nylig dele gledelige nyheter: Et kull med nyfødte quoll-unger ble observert i det fri!

– Dette er et utrolig positivt tegn på at dyrene har tilpasset seg sitt nye hjem, sier seniorfeltøkolog Georgina Anderson fra AWC i en pressemelding.

Hun forteller at quollene overvåkes med kamerafeller, og én spesiell hann, døpt Aang, har gjort seg bemerket:

– Aang er en av våre største og mest aktive quolls. Han dukker stadig opp på flere kamerafeller, og han har tydelig funnet ut hvordan han kan stjele lokkematen vi legger ut, ler Anderson.

Her er kullet. Foto: Foto: Australian Wildlife Conservancy

Et nytt håp for fremtiden

Funnet av de små flekkete krabatene er ikke bare rørende – det er et gjennombrudd for bevaringsarbeidet.

Det viser at dyrene ikke bare overlever, men også formerer seg i det fri – noe som er avgjørende for å bygge en sunn og bærekraftig bestand.

Målet er å spre arten til flere verneområder i Australia, og kanskje en dag tilbakeføre den til store deler av kontinentet.

Foto: Australian Wildlife Conservancy

Historien om quollene er en påminnelse om at når mennesker tar ansvar, kan naturen få en ny sjanse. Midt i en tid med mange dystre overskrifter om naturtap og utryddelse, gir disse små pungdyrene et etterlengtet glimt av håp.

  1. hvit elg
  2. ku og mann
  3. hund

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com