lørdag, juli 11, 2020

Fant tarmbakterier i vannflasker i barnehage – bør vaskes daglig

Mest lest nå

Det er ikke uvanlig at barnehagebarn har med vannflaske hjemmefra til barnehagen. Ofte er disse flaskene i barnehagen hele uken, før de tas med hjem og vaskes på fredag. Mattilsynet råder foreldre til å vaske barnas drikkeflasker hver dag etter at tarmbakterier ble funnet i en flaske.

Det er laboratoriet Synlab i Porsgrunn som har testet åtte drikkeflasker i en barnehage. Testen har de gjort på oppdrag fra NRK. Da flaskene ble testet, hadde de vært i bruk av barna i over fire dager uten å ha blitt vasket.

E.coli i en av flaskene

«Vi fant kimtall, koliforme bakterier og e.coli. Det ble påvist noe på alle flaskene. E.coli var det kun på én av dem», sier fagkonsulent og rådgiver i Synlab, Camilla Melfald til NRK.


Hun legger til at bakteriene som er funnet på flaskene ikke bør finnes i drikkevann.

«Hvis dette var funn i drikkevannet ditt hjemme, hadde du fått melding fra kommunen om å koke vannet», sier hun.

Ikke overrasket

Mattilsynet er ikke overrasket over at vannflaskene til barnehagebarna inneholder mange bakterier.

barn i barnehage
Illustrasjonsfoto fra Canva

«Generelt bør drikkeflasker vaskes hver dag i en oppvaskmaskin med skylletemperatur på over 60 grader», sier seniorinspektør i Mattilssynet, Lisbeth Pettersen til NRK.

Personalet kan ikke vaske flaskene hver dag

I mange barnehager sender foreldrene med barna en drikkeflasken på mandag. Personalet i barnehagen skyller flaskene daglig, og fyller nytt vann hver morgen. Så tar foreldrene med seg drikkeflasken hjem på fredag og vasker den i løpet av helgen.

Styrer i Brevik barnehage, Liv Kirsti Jørgensen, sier til NRK at hun synes denne ordningen fungerer bra for dem og at personalet i barnehagen ikke har mulighet til å vaske flaskene for alle barna daglig. Det må foreldrene gjøre.

LES OGSÅ: Bruker du ofte håndsprit? Det kan skade immunforsvaret

«Hos oss er det foreldrene som tar ansvaret for drikkeflaskene. Vi sørger for alt annet. Det er også for å lette ressursbruken vår», sier hun.

Husk å dele informasjonen videre med andre foreldre som har barn i barnehagealder!

130,140FansLik
1,408FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter