Fotballpresident Lise Klaveness tildeles Fritt Ords Honnør for sin modige og direkte tale om menneskerettighetsbrudd og diskriminering, på kongressen til det internasjonale fotballforbundet Fifa i Qatar.
Under det ekstraordinære fotballtinget i fjor ble det bestemt at Norges fotballpresident skal rette kritikk mot Fifa for tildelingen av VM til Qatar. Hun fikk fem minutter til å tale sin og Norges sak. Det gjored hun på en måte som vakte oppsikt verden rundt.
Under talen snakket Klaveness om viktige elementer hun mener ikke ble tatt hensyn til da Qatar ble tildelt mesterskapet.
– Menneskerettigheter, likeverd, demokrati og kjerneverdiene i fotball var ikke med i startelleveren før mange år seinere.
Klaveness tok opp uakseptable kår for fremmedarbeiderne som har bygget anleggene der det skal arrangeres VM. Hun krever at de som ble skadet og familiene til de som døde i arbeidsulykker må tas vare på.
– Det er ikke rom for arbeidsgivere som ikke sikrer friheten og sikkerheten til VM-arbeidere. Det er ikke rom for ledere som ikke kan være vertskap for damefotball. Det er ikke plass for verter som ikke kan garantere for sikkerheten og respekten til LHBTQ+-folk som kommer til dette som er drømmenes teater.
Nå hedres hun av stiftelsen Fritt Ord.
– Klaveness’ offentlige innsats under den internasjonale fotballkongressen, og spesielt hennes sterke og kraftfulle tale, er en forbilledlig og effektiv bruk av ytringsfriheten for å bekjempe maktmisbruk, undertrykking og korrupsjon, sier styreleder Grete Brochmann i en pressemelding fra Stiftelsen Fritt Ords.
Klaveness’ tale var forankret i hennes egen personlige fotballhistorie og var sterkt verdiorientert mht. likestilling, åpenhet og trygge forhold for skeive og andre minoriteter.
Samtidig kritiserte hun hvordan Qatar ble tildelt Fotball-VM i strid med idrettens egne verdier; Fifas sene og utydelige reaksjon på Russlands krig mot Ukraina; og den internasjonale toppfotballens svake vilje til å motarbeide menneskerettighetsbrudd, korrupsjon og diskriminering.
Talen har allerede vist seg virkningsfull. Den har fått stort gjennomslag internasjonalt, men møter samtidig stor motstand og kritikk, ikke minst i Fifa.
Fotball-VM i Qatar til høsten har i flere år vært et svært kontroversielt idrettsarrangement. Norges Fotballforbund (NFF) vedtok på det ekstraordinære forbundstinget i juni i fjor å delta – ikke boikotte.
Samtidig fikk et forslag fra grasrota i Fotball-Norge, fra Sportsklubben Trane i Bergen, stort flertall. Det gikk ut på at NFF forpliktet seg til å komme med kraftig kritikk mot FIFA på kongressen i mars i år – både for tildelingen av Fotball-VM til Qatar og for den manglende oppfølgingen av systematiske og vedvarende menneskerettsbrudd knyttet til forberedelsene.
– Lise Klaveness’ tale i Qatar er dermed også en tydelig markering og et engasjement fra den folkebevegelsen som norsk fotball representerer, sier Grete Brochmann.
– Inderlig takk for gjev pris. Jeg tar den imot med ydmykhet og som en motivasjon til å jobbe enda hardere for å beskytte fotballen og jobbe for nødvendig endring, sier Lise Klaveness om prisen.
Hun forteller hun de siste dagene fått oppleve hvor sterkt presset for ikke å bruke stemmen sin offentlig kan være i sensitive saker, i sensitiv kontekst.
– Dette endret likevel ikke vårt syn på at dette måtte vi gjøre. Jeg har respekt for at Fifa lot oss komme til orde med et kritisk innlegg. Vi har i ettertid fått tilbakemeldinger fra kollegaer fra mange andre land, også ikke-vestlige, om at det var viktig å løfte debatten på Fifa-kongressen. Nå gjelder det å skape gode allianser og dra saken videre, sier Klaveness som selv har mange års bakgrunn som norsk toppfotballspiller.
Hun er utdannet jurist, og har arbeidet som advokat. Men det er først og fremst som fotballspiller og -kommentator allmenheten kjenner henne.
– Jeg deler prisen med gode kollegaer i NFF og norsk fotball, ikke minst norske klubber og supportere som ga meg oppdraget om å videreformidle et viktig budskap fra alle våre medlemmer. Jeg ønsker å gi prispengene videre til Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) som utrettelig arbeider for respekt og rettssikkerhet for våre mest utsatte, asylsøkere og flyktninger som kommer til Norge, sier Klaveness.