Meninger Om du ikke har tid, hvorfor får du da...

Om du ikke har tid, hvorfor får du da barn? Jeg er lei det evinnelige maset om egentid

-

- Reklame -

Nylig fikk jeg en epost fra barnehagen. Det var på tide å fylle ut sommerskjemaet. I eposten henviste barnehagen til Barnekonvensjonens artikkel 31 hvor det står følgende:

«Barnet har rett til hvile, avkobling, lek og rekreasjon.»

Videre kom barnehagen med en anbefaling (skrevet i fet tekst):

«Barnehagen anbefaler at alle barn får en periode med fri i løpet av sommeren. Som foreldre er dere barnets viktigste personer, bruk tid sammen med barna deres og nyt sommeren sammen.»

Egentid eller barnetid?

De ansatte ved barnehager må med andre ord både påminne og forklare foreldre at vi må bruke tid med barna våre. De må forklare oss at vi er viktig for barna, de viktigste i livene deres. Det som gjør meg opprørt er at en slik påminnelse faktisk sendes ut med god grunn.

Jeg ser at mange mennesker favner om hver eneste mulighet de har til ikke å bruke tid med barna sine. Man ser på barnehagen som en anledning til egentid.

Selv om det ikke er nødvendig, sendes barna i barnehagen. Det brukes gjerne beskyldninger som at barna blir understimulert hjemme, og at de har det morsommere i barnehagen. Men tro meg, barna har det ikke mer morsomt i barnehagen – så lenge du som forelder bruker tid og gjør en innsats hjemme med dem. Lek, prat og aktiviser barna dine!

Alt de trenger er din oppmerksomhet

Barn stiller ikke urimelige krav. Det eneste de krever er din oppmerksomhet og nærhet. Ikke forsvar det å sende barnet ditt bort med at de lærer så mye i barnehagen, det er ikke virkeligheten.

I barnehager er det langt fra uvanlig med mangel på ansatte, de kan ofte være underbemannet og de voksne har ikke alltid tid til å gi alle barn full oppmerksomhet. Men du som forelder, har fått utdelt tid til nettopp det.

Så da stiller jeg meg et spørsmål: Om du ikke har tid, hvorfor får du da barn? Hva er poenget dersom du ikke har tid til barna? Alt for mange foreldre lyver til barnehagen for å slippe å tilbringe tid med barna sine.

Egentid er ikke en rettighet

Det er ikke uvanlig å lyve om både arbeidstid og ferier. Alt for ofte tar foreldre seg noen timer fri fra jobb, mens barnet fremdeles må være i barnehagen. Tiden bruker man gjerne til å ta huset, hvile og underholdning. Rett og slett egentid. Dette hører jeg overalt. Maset om egentid. Det er klart at egentid er viktig, men det bør aldri gå utover barnet ditt. Du har selv valgt å få barn, egentid er ikke noe du kan ta for gitt de første ti årene av et barns liv.

«Alt for ofte tar foreldre seg noen timer fri fra jobb, mens barnet fremdeles må være i barnehagen», skriver JEssica. Illustrasjonsfoto fra Pixabay

Selv valgte jeg og min mann å få to barn. Disse barna ønsker vi å bruke så mye tid som mulig sammen med. Vi ønsker å lære dem alt vi kan. Vil vil at barna skal få gode minner om varm suppe hjemme på sofaen, når de er syke. Ikke tabletter og en lang dag i barnehagen.

Husk at det er nå vi bygger grunnlaget for hvordan våre forhold skal bli til egne barn i fremtiden. Vi velger å være tilstede.

Tiden er kort

De fleste foreldre med små barn blir både sliten og frustrert. Selvfølgelig. Men det er en stor del av det å være forelder. Uansett hvor trøtt og lei jeg blir, så er ansvaret mitt. Det er ikke barnehagens eller noen andre. Det er jeg som forelder som har ansvaret.

Å bruke tid sammen med barna mine er viktige enn noe annet i livet. Jeg nyter øyeblikkene de ønsker å tilbringe med meg. Jeg vet at tiden er kort, og om få år er ikke tiden med mamma like interessant lenger. Klemmene vil komme sjeldnere og sjeldnere. Akkurat derfor vil jeg bruke den tiden jeg har med mine barn, her og nå.

Alt annet ville vært et stort tap.

Innlegget er skrevet av Jessica Lotorn og først publisert i Expressen.

Er du enig med denne mammaen? Trykk i så fall på deleknappen!

-Reklame-
Lik oss på Facebook for flere saker:

Neste artikkel ⬇Neste
Scroll ned

Siste nytt

Kattepusen ville være med på flybussen: – Den så så snill ut

Da bussjåfør Helge Madsen åpnet dørene på bussen, reiste kattepusen seg fra busskuret, og gikk rolig inn i bussen. "Den...

Dette blide paret ser så lykkelig ut, men vent til du ser hele bildet

For noen år siden feiret paret sin første bryllupsdag. De hadde hyret inn en profesjonell fotograf til å ta bilder av seg. Resultatet kan du se under. Dette bildet var ikke et planlagt bilde

Kohts nye video: «Tusen takk til norsk helsevesen!»

I januar kom nyheten at Christine Koht er rammet av kreft. Det nærmer seg et år på sykehus for...

Han ble mobbet for vekten sin. Så gikk han ned 84 kilo. Se hvordan han ser ut nå

Ethan Taylor har vært stor så lenge han kan huske. Han ble mobbet på skolen. Da han begynte å...

Bjørn Einar Romøren får strålebehandling i Tyskland: – Skal stråle livskiten ut av det som er igjen

Bjørn Einar Romøren (38) er i Tyskland for å få strålebehandling mot kreften. Den tidligere skihopperen er veldig positiv...

Hun var anti-fyllekjøring-kampanjens ansikt utad. Nå er hun død

Jacqui Saburido fra Austin i Texas var var bare 20 år gammel da hun og fire venninner ble påkjørt...