tirsdag, februar 18, 2020
Historier fra livet Far ønsker å advare andre foreldre etter mareritt for...

Far ønsker å advare andre foreldre etter mareritt for 3-år gammel datter

-

I 2014 var ikke 3-år gamle Pippa helt i form. Hun var slapp og energiløs, men foreldrene tenkte ikke noe spesielt over det. Bare en forkjølelse.

Men så en natt begynte Pippa å få problemer med å puste. Foreldrene hennes bragte den lille jenta til sykehuset i all hast. Timer senere døde hun av sepsis. Pippas far Peter Howarth arbeider nå for å spre bevissthet om sepsis for å utdanne andre foreldre.

«Det folk ikke vet om sepsis er hastigheten og hvor raskt det tar et liv,» sa Howarth til Huffington Post.

Selv legene oppdaget ikke at det var snakk om sepsis i Pippas tilfelle. Da hun kom til sykehuset, ble hun diagnostisert med lungebetennelse.

«Pippa kom inn klokken 19.00, og hun døde klokken 4:00. Så raskt kan man dø av sepsis,» forteller faren.

Foto: Justgiving

Hva er sepsis?

Sepsis er en tilstand hvor en infeksjon har medført en alvorlig betennelsestilstand i blodet og i mange av kroppens organer. Også kjent som blodforgiftning. Det skader kroppen ved å svekke blodstrømmen til organer.

Slik angripes kroppen, ifølge National Institute of General Medical Sciences:

«Kroppen frigjør immunforsvar i blodet for å bekjempe infeksjonen. Disse kjemikaliene utløser utbredt betennelse, noe som fører til blodpropper og sprukne blodårer. Som et resultat blir blodstrømmen svekket, og som frarøver organer av næringsstoffer og oksygen og fører til skade på organer.»

Symptomer på sepsis

Sepsis presenterer seg i tre faser: sepsis, alvorlig sepsis og septisk sjokk. Ideelt sett bør det behandles på et tidlig stadium før det oppstår organskade.

Typiske symptomer er i følge NHI:

  • Spesielt høy feber med frostanfall
  • Svekket allmenntilstand
  • Rask puls og rask pustefrekvens
  • Lavt blodtrykk
  • Mange eldre utvikler vage symptomer som tretthet, sløvhet, akutt forvirring, og bevisstløshet.
  • Tidlig i forløpet er huden ofte varm og rødlig, senere ofte kald, blek og klam.

Hva gjør du om du mistenker at du eller barnet ditt har sepsis?

Det er viktig å merke seg at du må ha hatt en infeksjon før du utvikler sepsis. Derfor er sepsis mest vanlig for personer som nylig har vært eller er innlagt på sykehus.

Det eneste du kan gjøre for å bekjempe sepsis er å være klar over at det eksisterer, slik at hvis du merker dersom symptomene melder seg og du eller den det gjelder nylig har vært i et sykehusmiljø eller utviklet en infeksjon.

3-år gamle Pippa kunne vært reddet

Ifølge Pippa`s far, klarte ikke legene på sykehuset i Manchester, hvor familien bor, å diagnostisert sepsis med en gang. Til Huffington post forteller han om den grusomme tragedien:

«Jeg satt med henne. Hun sjefet meg rundt og var gretten. Hun var ikke seg selv. Pratet med tull. Jeg fikk sykepleieren til å komme inn. De sjekket henne og det var ingen omtale om sepsis, så gikk de. Jeg satt med henne en halv time etter dette, bare holdt hånden hennes. Jeg holdt hånden hennes da hun sluttet å puste. Det var det.»

Det var ikke før Pippa døde at legene innså at det var på grunn av septisk sjokk.

«Sepsis – Jeg hørte ikke ordet før hun var død,» sa Howarth til Huffington Post.

«Vi fikk ikke en sjanse til å kjempe, hun var borte før vi kunne prøve. Vi hadde ikke en sjanse, hun hadde ikke en sjanse. Det var som å trykke på en bryter og hun var borte.»

LES OGSÅDerfor skal du ikke gi ibux til et barn med vannkopper

Så nå oppfordrer han foreldre til å stille spørsmålet som kan redde barns liv: «Kan det være sepsis?»

Foto: Adobe

«Det er ikke sikkert det hadde endret utfallet for oss,» forteller Howarth til avisen. «Vi kunne ha vært uheldig, men kanskje – hvis noen hadde spurt – bare kanskje, ville vi fortsatt hatt henne.»

Nå oppfordrer han til at du «forteller barnet ditt, at du elsker dem hver dag og koser med barna dine mens du fortsatt kan.»

Howarth har satt opp en donasjonsside gjennom JustGiving hvor du kan donere til en organisasjon kalt Child Bereavement UK til ære for Pippa og andre som døde som følge av sepsis.

På donasjonssiden skriver han:

«Pippa var en liten stråle av solskinn På bare tre år hadde hun så mye kjærlighet til livet, og brakte solskinn og glitter i livet til meg, min kone Catherine og hennes storebror Aubrey. Bare 10 dager etter at hun ble den mest lykkelige jenta i verden etter ankomsten av sin lillebror Elliott, ble Pippa tatt bort fra oss alle natten 10. april 2014. Hun utviklet sepsis etter lungebetennelse og døde bare timer etter at hun bra bragt til sykehuset. Tapet av henne har ødelagt oss alle, og mange av dem som kjente henne.»

Hvil i fred lille Pippa.

Neste artikkelNeste
Scroll ned

Lille Freya ble født alt for tidlig – smilet til den premature babyen har rørt tusenvis

Det å skulle ta imot et barn som fødes for tidlig er nok en angstfull opplevelse for de fleste foreldre. Spørsmålene er sannsynligvis mange,...

Den fire år gamle gutten overtaler familien sin til å adoptere en hjemløs, gammel mann

Fireåringen gikk den samme ruten til og fra barnehagen sammen med mammaen sin hver eneste dag. Og hver dag gikk de forbi en eldre,...

Slik gikk det med Angelina Jordan i finalen av «America’s Got Talent: The Champions»

Etter at Angelina Jordan gikk videre i «America’s Got Talent» har hun vært på "alles lepper". I natt ble resultatene av finalen avslørt.   14-år...