Forsiden Helse Far reddet sin 2-år gamle sønn fra å drukne - Dette må...

Far reddet sin 2-år gamle sønn fra å drukne – Dette må alle foreldre vite om sekundær drukning

Fire år gamle Junior Frankie Delgado var på en helgetur med familien sin da han ble slått under vann av en stor bølge.

Den lille gutten virket helt fin etter hendelsen, men i løpet av de neste dagene begynte han å kaste opp og få diaré.

Den 3 juni 2017 klagde gutten på smerter i skuldrene før han sovnet til ettermiddagsluren sin.

«Plutselig våknet han opp, og sa ‘Ahhh.’ Han tok sitt siste åndedrag og døde rett foran meg,» forteller pappa Frankie Delgado sr.

Foto: DallasNews. Frankie døde nesten en uke etter at han havnet under vannet.

Foreldrene til den lille gutten, opplevde alle foreldres mareritt. De fortalte sin historie offentlig i håp om at andre foreldre skulle kunne unngå å måtte oppleve det samme. Det som rammet Frankie er det som kalles for sekundær drukning.

Dette må du vite om sekundær drukning

Sekundær drukning er ikke så lett å avdekke. Det er noe som kan oppstå etter at barnet har vært under vann, uten kontroll. Barnet har svelget vann, men ser gjerne helt fin ut etter hendelsen. Det som skjer ved sekundær drukning er at vannet som ble svelget kan fylle opp flere av de oksygenrike porene i lungene. Det reduserer evnen til å mette blodet med oksygen.

Et symptom på at dette har skjedd kan være at kan være plutselig endring i personlighet eller bevissthetsnivå hos barnet.

KK har intervjuet Jan Risberg, dykkerlege ved marinebasen Haakonsvern i Bergen om sekundær drukning. Til magasinet forteller han:

– Man får økt pustefrekvens og anstrengt pust. Fordi lungene sliter med å ta opp nok oksygen så vil man i det videre forløpet se blåfarge (cyanose) på lepper og neglesenger. Barnet vil etterhvert hoste og i uttalte tilfeller hoste opp blodtilblandet oppspytt.

LES OGSÅ
Hunder slaktes for å bli festivalmat
LES OGSÅ
Hunder slaktes for å bli festivalmat

Videre forteller Risberg at man bør ringe 113 dersom barn har vært utilsiktet under vann. Man vil da få videre råd i den gitte situasjon.

Foto: NYDailyNews. Foreldrene til Frankie ønsker å advare andre

Informasjon redder

Advarselen som foreldrene til Frankie sendte ut, ga fort resultater. En uke etter Frankies død, havnet to år gamle Gio under vann.

Han hadde svelget en del vann, og viste symptomer på sekundær drukning. Han begynte å klage på hodepine og pustevansker, noe som fikk foreldrene til å søke på nettet etter svar. De kom da over historien om Frankies tragiske historie.

Foto: 9News

Foreldrene tok Gio med til legevakten, hvor legene fant væske i lungene hans. Legene kunne fortelle at han sannsynligvis ikke hadde overlevd natten, dersom de ikke hadde tatt han med til legevakten.

«Jeg var nødt til å få kontakt med foreldrene til Frankie for å fortelle hva som hadde skjedd. Deres triste historie reddet vår lille gutt,» forteller Gio`s pappa, Garon Vega.

Det viktigste man bør ta med seg fra disse historiene er at man alltid bør oppsøke lege etter en nesten-drukning eller søke råd dersom barnet har vært utilsiktet under vann.

Dersom barnet har fått vann ned i lungene, kan det være livreddende å få medisinsk behandling. Del gjerne saken videre, slik informasjon kan redde liv.

Eivind Ertesvåg
Jeg opprettet Sosialnytt i 2014. Da med formål om å spre gladsaker og inspirerende historier, fremfor all negativiteten som ofte preger nyhetsbildet. Siden den gang har siden vokst og Sosialnytt har i dag flere skribenter og tusenvis av engasjerte lesere. Jeg har studert webkommunikasjon og er også utdannet sosionom. På fritiden opptar familie, venner og livet som småbarnsfar det meste av tiden min. .

Mest lest nå

Hunder slaktes for å bli festivalmat

Urovekkende bilder viser at hunder blir brent levende før en årlig hundekjøtt festival i Kina under feiringen av sommersolverv. Ifølge den britiske avisen Independent blir...

Alexander Rybak: «Jeg er konstant redd for å leve»

Alexander Rybak har hatt en del utfordringer med sykdom det siste året. Nå deler han en tekst på Instagram, som får fansen til å...

Fire barn syke etter å ha spist giftig plante. Advarer foreldre – likner på sukkererter

Barna var på SFO da de spiste av den meget giftige planten Gullregn. De syns planten liknet på sukkererter. Barna ble så dårlige at de...

Forskere frykter at foreldres mobilbruk gir barna atferdsproblemer

Flere helsesøstre har ropt varsku om foreldres mobilbruk. De mener at barn kan bli skadelidende av foreldres manglende tilstedeværelse. Nå henger forskere seg på. Amerikanske...

Nytt bilde av Elvis Presleys barnebarn får folk til å steile

Elvis datter, Lisa Marie Presley, skaper overskrifter etter at hun la ut et bilde av sine fire barn. Fansen blir helt lamslått over hvordan...