Det flåttbårne TBE- viruset er oppdaget i nye områder langs norskekysten. Dette viruset er ikke til å spøke med. Det kan gi alvorlige sykdommer som hjernebetennelse samt lammelser, og kan i verste fall være dødelig. Tidligere har viruset vært å finne i Agder-fylkene, Telemark og Vestfold.
Men nå har altså Folkehelseinstituttet registrert TBE-viruset i nesten alle fylker langs kysten. Utenom kysten har man også påvist TBE i Østfold, Buskerud og Akershus.
Smitter umiddelbart
De fleste har hørt om Borreliose, en infeksjon man kan få av flåttbitt. Men TBE-viruset skiller seg fra Borreliose på flere områder. Man kan for eksempel bli smittet av TBE med en gang flåtten suger seg fast, det hjelper med andre ord ikke å fjerne flåtten om kvelden. Man kan heller ikke behandle TBE med antibiotika.
Folkehelseinstituttet råder alle som ferdes mye ute og som bor langs kysten om å vaksinere seg.
Folkehelseinstituttet skriver:
«Barn og voksne som ofte blir bitt av flått i områder med kjent TBE-smitterisiko bør vurdere vaksinasjon. Vaksinen er aktuell for skogsarbeidere, orienteringsløpere og andre som oppholder seg mye i naturen i områder med kjent risiko for TBE-smitte. Vaksinen er også aktuell som reisevaksine, bl.a. for sørlige deler av Sverige.
Det anbefales å begynne vaksinasjon om våren, i god tid før flåttsesongen. Vaksinasjonen består av to doser med intervall på 1-3 md første året, og en tredje dose før flåttsesongen året etter.»
Dersom man blir smittet av TBE-viruset, kan man etter 1–2 uker få influensalignende symptomer som mild feber, hodepine og verkende ledd. De fleste av de som blir smittet blir deretter friske og får livslang immunitet. Hos omtrent en tredel av dem som smittes, spres viruset videre til hjerne og hjernehinner.