in

Fedmeforsker om feilen mange gjør: Derfor går du ikke ned i vekt av treningen

trening
Foto: Canva

Trening er sunt for kropp og sjel, men om du skal ned i vekt bør ikke det være fokuset når du trener. 

Forskere sier det har lite for seg å telle kalorier når man trener. For det første er både forbrenning og etterforbrenning vanskelig å anslå. Men trening øker også appetitten din.


– Mange vil spise omkring det samme som de trener bort, og da går vinninga opp i spinninga. Når du endrer én vane, så må du ikke endre en annen levevane som virker motsatt, sier fedmeforsker og professor ved Universitet i Oslo, Jøran Hjelmesæth, til Nettavisen.

Om du forbrenner 400 kalorier på trening og deretter hiver i deg to ekstra brødskiver fordi du er sulten etter trening, har du fort spist inn de kaloriene igjen.

– Trening hjelper på vektnedgang om du trener veldig mye og regelmessig. Forbrenner du 500 kilokalorier under en times rask gange så er det like effektivt som å spise 500 kilokalorier mindre. Problemet er at det er mye lettere å spise 500 kalorier mindre hver dag enn å trene hver dag, sier Hjelmesæth til Nettavisen.

LIK SOSIALNYTT PÅ FACEBOOK

Trening kan gi bedre søvn

Hjelmesæth påpeker at det er noe usikkert men at noen mener trening kan en positiv effekt på appetittreguleringen – altså at du blir bedre til å kjenne når kroppen trenger mat, og når den har fått maten den trenger. Dermed kan det kanskje bli lettere å droppe søtsakene når du ser tv om kvelden.

Jøran Hjelmesæth påpeker at man må passe på kostholdet selv om man trener. Foto: Facebook

– I tillegg så vil de fleste sove bedre når de trener, og god søvn gjør at det er lettere å opprettholde gode vaner, sier Hjelmesæth.

Når det gjelder å opprettholde vektnedgang så har imidlertid trening vist seg å være et godt hjelpemiddel.

Trener du styrke og øker muskelmassen vil det øke hvileforbrenningen din.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

butikk

Pandemien endret shoppingvanene våre – dette er vinnerne og taperne

Folk anklaget moren for å skjemme bort barnet sitt – tilsvaret hennes blir lest av millioner