in

Fedmeprofessor: Fire grunner til at det er vanskelig å få til varig vektnedgang

vekt

Det å stabilisere vekta etter vektnedgang er komplekst, og for å lykkes kan det være viktig å vite litt om hva som skjer, sier Jøran Hjelmesæth til Nettavisen. Han er professor ved Universitetet i Oslo og leder ved Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold.

Det er fire grunner til at det er vanskelig å holde vekta nede når du har slanket det. For det første trenger du færre kalorier enn før – rett og slett fordi du er lettere.

RELATERT: 10 tips: Slik går du ned i vekt uten slanking og dietter


Dessuten vil kroppen din forsøke å holde på kaloriene etter vektnedgang. Du forbrenner mindre ikke bare fordi du veier mindre, men også fordi du har gått ned i vekt.

Du trenger i gjennomsnitt 30 kalorier per kilo kroppsvekt per døgn. En person som veier 100 kilo trenger da 3000 kalorier. Går man ned 10 prosent – til 90 kilo, så vil man tro man kan holde vekta på 2700 kalorier, men dessverre vil mange måtte redusere ytterligere med 200-300 kalorier, sier fedmeprofessoren til Nettavisen.

RELATERT: Ekspert advarer mot slanking i overgangsalderen

Når du slanker deg jobber du også mot kroppen, slik at kroppen går i beredskap. Den kan gjøre deg mer sulten enn du i utgangspunktet var før du slanket deg. Hvor lenge du må leve med sultfølelsen er uvisst. Mens en dansk studie har funnet at nivåene av sulthormonet ghrelin har sunket et år etter en slankeprosess, har en dansk/norsk studie fra 2018 funnet at man selv to år etter slankingen har høye nivåer av hormonet. Uansett hva som er riktig – å være ekstra sulten enten det er ett eller to år, det er ganske lenge!

Det fjerde punktet som gjør varig vekttap komplisert er at det krever varig endring av livsstil. Jobben er ikke gjort når du er gjennom dietten.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Sigrid Bonde Tusvik

Sigrid Bonde Tusvik om uhellet som endte på legevakta: – Jeg har kommet inn til beinet

Finn Christian Jagge

Ett år etter bortgangen til Finn Christian Jagge deler kona trist oppdatering: – Ekstremt tungt