«Alle» har hørt om Laika, hunden som ble sendt ut i verdensrommet med det russiske romfartøyet Sputnik 2. Langt færre har hørt om den franske katten Félicette som var den første katten som kom tilbake fra en romferd. Likevel kan man ikke påstå at slutten på historien ble lykkelig.
Laika var en herreløs blandingshund som ble fanget inn fra Moskvas gater. Da russerne skjøt opp romfartøyet Sputnik 2 den 3. november 1957, var det med Laila ombord.
Laika døde etter få timer
Teknologien for å bryte ut av banene var ennå ikke var utviklet, dermed var det allerede før oppskytningen klart at Laika kom til å dø på oppdraget hun var fanget inn for å fullføre.
Den opprinnelige historien sovjetiske romfartsmyndigheter fortalte var ifølge Britannica at Laika ble holdt i live seks eller syv dager inn i oppdraget, og deretter avlivet med forgiftet mat før oksygentilførselen hennes gikk tom.

Satellitten ble ødelagt da den kom tilbake i jordens atmosfære 14. april 1958.
Laikas triste skjebne vakte imidlertid verdensomspennende sympati.
I ettertid har imidlertid den russiske vitenskapsmannen Dimitri Malashenkov avslørt at de beretningene Sonjetunionen ga om Laikas død ikke var korrekt. Laika overlevde rundt fem til syv timer etter at Sputnik 2 ble skutt opp.
Hunden døde av overoppheting og panikk. Laikas puls ble målt med elektroder. Den tredoblet seg under oppskytningen, og falt marginalt tilbake da hunden kom ut o vektløsheten.
Laika selv satte dermed neppe særlig pris på å ha tittelen som den første levende skapningen som gikk i bane rundt jorden.
Verdens første romkatt var franske Félicette
Katten Félicette er mindre kjent. Det er bare noen få år siden Smithsonian Magazine kunne melde at hun ble hedret for innsatsen. Félicette er den eneste katten som noen gang har overlevd et opphold i verdensrommet.
Hennes utenomjordiske prestasjoner er markert med en bronsestatue ved International Space University i den franske byen Strasbourg.
Katten var en del av et 15-minutters oppdrag i verdensrommet i 1963. Hun var dermed etter Laika, og sjimpansen Ham ble også sendt ut i verdensrommet før Félicette.
Sovjetiske Yuri Gagain, som var det første mennesket i verdensrommet, hadde også vært på romoppdrag to år før Félicette. Men franskmennene fant seg ikke i at romkappløpet kun var en arena for de to supermaktene. De ville også ta del.
13 hjemløse katter på astronautskole
Dermed gikk den franske romfartsorganisasjonen, Centre d’Enseignement et de Recherches de Médecine Aéronautique (CERMA), på kattejakt i Paris. ZME Science forteller at de her fant 13 hjemløse katter som ble flyttet over til den franske astronautskolen.

De firbeinte astronautstudentene gikk gjennom måneder med trening. De ble sperret inne i små beholdere og måtte i likhet med menneskelige astronauter gjennomgå svimlende tester der G-kreftene var i sving. Kattene hadde også elektroder kirurgisk implantert i hjernen, slik at forskerne kunne overvåke deres nevrologiske aktivitet, både under trening og reisen i verdensrommet.
Kom vettskremt tilbake til jorden
Til slutt ble det Félicette som ble valgt ut til romfartsoppdraget. Den svarte og hvite katten ble skutt opp fra en rampe i Sahara. Romturen til Félicette varte i 13 minutter. Av disse var fem minutter i vektløs tilstand. Men siden Laikas romferd, hadde man imidlertid nå funnet ut hvordan man kunne få noen tilbake til jorden igjen. Da det franske teamet kom frem til kapselen fant de en frisk – men vettskremt – Félicette inni den.

Oppdraget hadde gått etter boken. Félicette ble en celebritet over hele Frankrike. Men historien hennes hadde ingen lykkelig slutt. To måneder etter at hun returnerte fra verdensrommet, ble Félicette avlivet slik at forskerne kunne studere hva romferden hadde gjort med hjernen og kroppen hennes. Det har aldri blitt kjent om forskerne fikk noen ny kunnskap ut av obduksjonen.
I desember 2019 ble hun hedret med en egen statue.