Hjem Familie Fem grunner til at dagens barneoppdragelse er i krise

Fem grunner til at dagens barneoppdragelse er i krise

Den britiske barnepiken Emma Jenner, kjent for realityserier «Take Home Nanny», har delt fem av de viktigste punktene til at dagens foreldre ikke lykkes i å oppdra barna sine med Huffington Post.

Jenner, som også er barnebokforfatter, mener at barneoppdragelsen i dag går i feil retning, hun beskriver det faktisk som en seriøs krise.

1. Foreldrene lar seg styre av barnet

Dere sitter ved frokostbordet og du har fylt opp drikke i den røde koppen. Barnet sier at det heller vil ha den blå koppen. Foreldrene ender opp med å gi barnet den blå koppen fordi i frykt for at barnet skal bli sint, rasende og umulig.

Ifølge Jenner er dette helt feil måte å takle denne situasjonen på. Hvorfor er man så redd for det som skjer om du bytter kopp? Det er DU som bestemmer i huset, ikke barnet.

Om barnet forstår at det kan få viljen sin om det lager nok bråk eller blir sint vil dette utvikle seg til et større problem.

2. Sett krav til barna dine

Jenner mener at det ikke holder å trekke på skuldrene og unnskylde dårlig oppførsel, enten det er hjemme, på flyet, eller på restaurant, med «Det er bare sånn barn er».

Hun mener at barn er kapable til mye mer enn man skulle tro. Det viktigste er at man viser dem hvordan man skal oppføre seg og at du ikke forventer det.

Barn kan vise selvkontroll, ha gode manerer, sitte rolig gjennom et restaurantbesøk og vise respekt for andre, mener Jenner.

3. Man har blitt alene om å oppdra barna

Jenner mener at det før i tiden var alt fra lærere, til andre foreldre, til tilfeldige mennesker som ga barna klar beskjed når de oppførte seg dårlig.

Hun kaller det for «the village». Alle tok et ansvar og hadde som mål om at alle barn skulle oppdras til å være veloppdragne.

I dag er det svært få som tør å snakke til andres barn. Man skal liksom ikke blande seg. Foreldre godtar ikke lenger at lærere eller andre gir tilbakemeldinger når barna oppfører seg.

Jenners råd er å snu på flisa. Gi ros til andre foreldre om at de setter grenser, og lytt på tilbakemeldingene fra en bekymret lærer før du stormer ut av rommet. Mange har blitt for hårsåre.

4. Snarveier

Jenner mener at for mange henter fram en eller annen form for underholdning når man må vente litt. Enten det er at man må vente på at brorens fotballkamp ikke er ferdig før om 15-20 minutter, eller at maten ikke er klar akkurat når de er sultne.

Hun mener ikke at iPad eller DVD er en dårlig løsning på en lang biltur, men at barnet må lære seg å hvordan det kan holde seg selv med selskap og finne på noe gøy på egenhånd.

Man må faktisk kjede seg litt eller takle ting på alene, for sånn er faktisk livet. Småbarn må finne ut at de ikke kan bli plassert i en hoppestol hver gang de er grinete, og småbarn må kunne takle litt motgang uten at de strekker ut armene og blir plukket opp av mamma.

5. Foreldre setter alltid barnas behov først

Barn må lære at det ikke alltid dreier seg om dem og deres behov. Jenner bruker eksempler som at fedre slipper alt de har i hendene for å hjelpe barnet med det minste behov, eller at mødre står opp flere ganger i løpet av en natt for å ta seg av barnet. Mødre og fedre i dag glemmer egne behov, fordi de har for stort fokus på at barna skal først.

Hun sier det er ingenting galt med å gi etter for barnas ønsker, men det er heller ikke noe galt i å fortelle barnet at det må vente litt før det kan få oppfylt ønsket sitt, enten det er å vente til man kommer til et sted hvor de selger vann, eller at det må underholde seg selv.

Jenner skriver avslutningsvis at hun frykter at dagens oppdragelse vil ende opp med at barn vokser opp til å bli frekke, egoistiske og utålmodige senere i livet.

Det vil ikke være deres feil, men vår. Men om vi sammen tar ansvar, deler erfaringer, forventer litt mer og gjør dem klare for verden.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com