in ,

Fem interessante fakta om snus – visste du dette?

Snus er et opprinnelig svensk tobakksprodukt som også selges i Norge, og de aller fleste nordmenn kjenner selvfølgelig til det mest grunnleggende man trenger å vite om snus. Samtidig finnes det mange myter og rare historier om snus, og det er helt sikkert noen av faktaene i denne artikkelen som du aldri har hørt om før.

I dag er snusing den vanligste formen for tobakksbruk blant unge, uansett eget forhold til snus er det derfor greit å ha noe kunnskap om snus. Det er viktig å være klar over helseeffektene til snus, offentlige kilder som Folkehelseinstituttet har mye god informasjon.


Hvorfor heter det egentlig «snus»?

Snus på norsk er hentet direkte fra svensk, og vi må derfor også til svensk for å finne opprinnelsen til ordet. Allerede på 1600-tallet ble begreper som «luktsnus», «snuvtobak» eller «näsatobak» brukt i Sverige om tobakk som ikke ble røyket, men heller luktet på. Ordet snus kommer sannsynligvis fra lavtysk og ordet «schnauze», som betyr snute eller nese. Når du handler snus på nett fra butikker som Snuslageret, har butikkens navn altså aner til 1600-talstysk.

Odlas tobakk til snus i Sverige?

En svært stor andel av verdens snusforbruk produseres i Sverige, men det betyr selvfølgelig ikke at tobakken til snus dyrkes i Sverige. Det høres kanskje spinnvilt ut at tobakk i det hele tatt skall være mulig å dyrke på våre breddegrader, men så sent som år 2000 ble det faktisk dyrket tobakk i Sverige. Det var likevel bare små rester, men bakover i tid ble det dyrket mye tobakk i områder som Mälardalen og Skåne. Snus som selges av  Snushjem og andre butikker i dag er laget med tobakk fra hele verden.

Er det forbudt med snus i EU?

Ifølge det såkalte tobakksdirektivet er snus ikke tillatt i EU-land. Sverige og Norge har fått unntak fra denne lovgivningen, i og med at snus regnes som tradisjonelle tobakksprodukter i disse landene. Det er lurt å sette seg inn i landsspesifikke regler for innførsel og bruk av snus, Island har for eksempel totalforbud mot innførsel av snus.

Er det virkelig glass i snus?

Det er ikke glass i snus i dag, og opp gjennom historien har det heller aldri vært tilsatt glass i snusprodukter. Hvor kommer da dette ryktet fra? Sannsynligvis skyldes dette ryktet at saltet i snus kan krystalliseres, og da ligne på små glassbiter. Noen rester fra tobakksplanten kan angivelig også ligne på glass. Selv om det da ikke er glass i snus, er det selvfølgelig viktig å være klar over at snus inneholder stoffer med helseeffekter.

Hvor kommer navnet nikotin fra?

Alle vet helt sikkert at snus inneholder nikotin, men det er ikke mange som kjenner til hvorfor dette stoffet fikk navnet sitt. Det var den svenske forskeren Linné som ga tobakksplanten navnet Nicotiana, og han hentet inspirasjon til navnet fra Frankrikes ambassadør i Portugal – Jean Nicot. Denne franskmannen kom i kontakt med tobakk, og anbefalte det til den franske dronningen som et middel mot hodepine.

 Vi håper du lærte noe nytt og interessant om snus.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Stemmer det at røyking eller nikotin beskytter mot korona?

Endte på sykestua etter dramatisk ulykke i Farmen