in

Fem ting å passe på før du slipper katten ut alene

katt

Visste du at det kan ta lang tid før en kattunge utvikler god stedsans? Ekspertene tipser om noen forhåndsregler du bør ta før du slipper ut katten første gang.

Under pandemien har mange fått seg kattunger. Kanskje du er en av de mange som har et lite nøste som spreller rundt på gulvet akkurat nå? Et av de største marerittene for katteeiere er at pus plutselig en dag ikke kommer hjem igjen, og man går rundt i uvisshet om hva som har hendt.

Ofte er det rett og slett slik at kattunger går seg bort. For en kattunge tar det nemlig åtte til ti måneder før den har utviklet stedsans, og for enkelte raser kan det ta opptil ett år. Dette forteller ekspertene i Agria Dyreforsikring, som tipser om noen forhåndsregler du bør ta før du slipper ut katten første gang.


De anbefaler at du venter med å slippe ut katten din helt på egenhånd til den har blitt 10 -12 måneder.

1. La katten bli trygg inne først

Dersom du har skaffet deg en voksen pus, er det viktig at den blir kjent med deg, de du bor med og at den føler seg trygg hjemme først.

Du bør derfor vente rundt en måned før du slipper ut katten, men her kan det være individuelle forskjeller.

2. Tren med sele og bånd

En fin måte å starte tilvenningen utendørs er ved å bruke sele og bånd. Det er lurt å venne katten til å bruke dette utstyret så tidlig som mulig.

Start med å trene pusen til å ha på seg selen innendørs. Ikke bli overrasket om katten kryper langs gulvet, rygger eller oppfører seg på en annen merkelig måte de første gangene.

3. Hvordan trene?

For å venne katten til selen kan du først legge den på gulvet slik at katten kan se og snuse på den. Når katten undersøker selen, bør du rose og gi godbiter.

Bilde av Kelvin Valerio fra Pexels

Deretter kan du rolig ta på halve selen, rose og gi godbit, for så å ta den av igjen med en gang. Etter hvert kan du ta på hele selen på denne måten. Litt etter litt kan du øke hvor lenge katten har på seg selen.

– Aldri la katten være uten tilsyn når selen er på, hverken inne eller ute. Da kan den henge seg fast i noe og skade seg, råder administrerende direktør i Agria Dyreforsikring, Marianne Broholm Einarsen, i en pressemelding.

4. Innkalling

Tren også på innkalling før katten slippes ut slik at du kan prøve å rope katten hjem igjen om du ønsker.

Start med å velge et ord eller en lyd, f.eks. en plystrelyd eller å blåse i en hundefløyte. Tenk på at det er lurt å velge en lyd som alle i familien kan bruke.

Rop ordet eller lag lyden og gi godbit eller mat rett etter. Etter hvert kan du øke avstanden mellom deg og katten og leke gjemsel på denne måten. Det er en morsom aktivitet og pus vil male av glede!

5. Første gang du slipper ut katten

Å bli kjent med en helt ny verden utendørs kan være skremmende for pus i starten, så vær hjemme og ha døren åpen slik at den kan gjøre rask retrett.

– Det er lurt å installere en kattedør slik at katten kan komme seg inn til sitt trygge hjem når den selv ønsker, også når du er opptatt med andre ting og ikke kan åpne opp for den skrapende poten og «jeg vil inn!»-mjauene, sier Broholm Einarsen.

Sjekkliste før du slipper ut katten:

  • Husk å kastrere/sterilisere
  • Pass på at katten har årlig vaksinasjon
  • Pass på at katten har ID-merke 
  • Ha halsbånd med telefonnummer på katten. Og pass på at halsbåndet har en sikkerhetslås som utløses om katten setter seg fast
Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Parforhold

Fem typer jojo-forhold: Slik vet du om det har en fremtid

virus

Forskning: Dette gir økt risiko for en oppblomstring av epidemier