Under regjeringens pressekonferanse fredag formiddag ble det klart at rådet mot å foreta innenlandsreiser er opphevet fra og med idag.
For utenlandsreiser er det derimot ingen endring. Utenriksdepartementet forlenger reiserådet som fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land til 1. juli.
– Regjeringens gradvise gjenåpningsplan er i gang, men helsemyndighetene tilråder å unngå utenlandsreiser til en større andel nordmenn er vaksinert. Derfor forlenger vi det globale reiserådet til 1. juli. Vi ønsker ikke å ha reiserådet lenger enn nødvendig, men slik situasjonen er nå er det mest forutsigbart å planlegge Norgesferie i sommer, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide i en pressemelding fra Regjeringen.
Mer informasjon før 1. juli
Helsemyndighetene anbefaler at antall utenlandsreiser, også blant personer som er fullvaksinert i Norge, holdes lavt fram til størstedelen av den voksne befolkningen har fått tilbud om vaksine.
Utenriksdepartementet og helsemyndighetene kommer derfor tilbake med mer informasjon om reiserådet før 1. juli.
– I månedsskiftet juni/juli vet vi mer om smittesituasjonen i Norge, kapasitet i helsevesenet og bruken av koronasertifikatet. Samtidig vil flere ha fått vaksine. Alt dette avgjør når vi kan begynne å reise utenlands igjen på en trygg måte, sier utenriksminister Eriksen Søreide.
Dette gjelder for EØS/Schengen
Sammen med Helse- og omsorgsdepartementet fortsetter Utenriksdepartementet de ukentlige vurderingene av land i EØS/Schengen som er unntatt reiseråd og karanteneplikt. Kriterier for unntak er smittetall under 25/100 000 per to uker samt at antall positive prøver er under fire prosent.
Tidligere i mai uttalte også Regjeringen at de vil vurdere innreise fra Storbritannia innunder EØS/Schengen.
«Koronapass» for pakketurer
Regjeringen vil også fremme en proposisjon for Stortinget om midlertidige endringer i smittevernloven med rettslig grunnlag for koronasertifikat.
Formålet med de nye bestemmelsene er å etablere et system for sikker og verifisert dokumentasjon av vaksinasjonsstatus, immunitet etter gjennomgått koronasykdom og testresultat.
Videre skal forslaget legge til rette for innføring av en kommende EU-forordning og gi Helse- og omsorgsdepartementet fullmakt til å regulere bruken av et koronasertifikat i forskrift når det er behov for dette.
– Bruk av koronasertifikat innenlands vil i første omgang være aktuelt ved offentlige arrangementer, cruise og andre «pakketurer» slik Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har anbefalt. Vi vurderer også om det er aktuelt å bruke sertifikatet på andre områder og i kommuner som har strengere tiltak enn de nasjonale tiltakene, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en melding fra Regjeringen.