Hjem Fremhevet Fetterens liv etter frifinnelsen – ikke vært mulig å leve normalt i Norge

Fetterens liv etter frifinnelsen – ikke vært mulig å leve normalt i Norge

Fetteren til Birgitte Tengs ble frikjent for drapet, men likevel har han ikke følt at det har vært mulig å leve et normalt liv i Norge. 

17 år gamle Birgitte Tengs ble funnet død 6. mai 1995 i et skogholt på Karmøy. Den siste sikre observasjonen av henne er kvelden før, da hun forsøkte å få skyss hjem etter en kveld tilbrakt på et bedehus.

Les også: Siktede er sjekket ut av Trude Espås-saken

Birgitte Tengs fetter ble pågrepet for drapet. Han tilsto, men trakk senere tilbake tilståelsen. Fetteren ble ifølge TV 2 dømt for drapet i tingretten, men ble frikjent i lagmannsretten. Han ble likevel dømt til å betale oppreisning til foreldrene til Birgitte.

Nå sier foreldrenes bistandsadvokat til TV 2 at de åpner for å droppe erstatningskravet mot fetteren – dersom de blir overbevist om hans uskyld.

Les også: Politi-sekretæren meldte fra om Tengs-siktede i 1996

Kunne ikke leve normalt i Norge

Selv om fetteren ble frikjent har han ikke følt det har vært mulig å leve et normalt liv i Norge. Da han prøvde, mistet han jobben, forteller TV 2

– Som uskyldig skulle jeg fått lov til å få fullstendig frihet. Den eneste plassen jeg har funnet fullstendig frihet, er dessverre utenfor Norge, sa fetteren i et intervju med TV2 i 2010.

Etterforskningen av drapet på hans 17 år gamle og da jevnaldrende kusine har vært gjenstand for massiv kritikk. 

Les også: Foreldrene åpner for å droppe erstatningskravet mot fetteren

Han tilsto drapet, men det skjedde etter at han ble utsatt for isolasjon, press og bruk av avhørsmetoder som har fått skarp kritikk. Han trakk senere tilståelsen, og etter flere rettsrunder ble han frikjent i lagmannsretten.

Etter løslatelsen dro fetteren til Bergen for å studere, men der fikk han ikke være i fred. Advokat Arvid Sjødin, som representerte han i tingretten, har fortalt at den unge mannen opplevde å bli stigmatisert.

Les også: Nekter straffskyld i Tengs-saken

TV 2 skriver at fetteren har bygget opp en god karriere med flere prestisjefylte jobber i utlandet, og underveis også har stiftet egen familie.

Da han i 2010 prøvde å returnere til Vestlandet fikk han til slutt jobb i Fokus Bank. Men da banken ble kjent med bakgrunnen hans trakk de tilbudet. Banken ble dømt til å betale 925.000 kroner i erstatning, men fetteren fikk ikke tilbake jobben.

Nå håper fetteren å få slettet den sivilrettslige erstatningsdommen.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com