lørdag, juni 12, 2021

FHI: Å reise hjem til jul kan være en nødvendig reise

Mest lest nå

Mange frykter at juleferien kan ryke. Men å reise hjem til jul kan være en nødvendig reise, sier FHI. 

Reiser fra områder med mye smitte i Norge medfører risiko for spredning til innenlandsområder med lite smitte. 

Juletre på Aker Brygge i Oslo Foto: Helene Kleppe

− Regjeringen fraråder nå unødvendige reiser innenlands. Men de viktigste reisene, som å reise hjem til jul, kan være en nødvendig reise for den enkelte, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) på nettsidene sine.


I noen regioner, som i Oslo og Bergen, er det nå mye pågående smitte. Samtidig er det mange kommuner som knapt har hatt noe smitte.

− Reiser fra et område med mye smitte til et område med lite smitte utgjør en risiko for spredning – uavhengig av om man krysser en landegrense, sier overlege Trude Arnesen ved Folkehelseinstituttet.   

Hun ber deg huske på at du de første 10 dagene etter reisen har høyere risiko enn de rundt deg for å være smittet, selv om du føler deg helt frisk. Og det er spesielt smitte til de eldste og de som er i risikogruppen FHI er redde for. 

Til NRK sier Arnesen at hun har forståelse for at det kan være vanskelig å holde tometeren til sine gamle foreldre under julemiddagen og gaveåpningen.

– Disse avstandsrådene kan være vanskelige å følge. Det kan være lettere å utsette besøket på sykehjemmet til bestemor 10 dager etter at du kommer hjem. Men hvis det er dine egne foreldre, er det vanskeligere, og da må man tenke gjennom på forhånd hvordan man skal forholde seg til det, sier Arnesen til NRK.

Også på reisen hjem til jul er det viktig å tenke på å beskytte seg selv og andre mot smitte.

– Det samme gjelder her. Jo færre du er i kontakt med og jo kortere tid, jo bedre. De som kan kjøre egen bil, vil jeg anbefale å gjøre det.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter