Hjem Fremhevet FHI advarer: Kan bli en epidemi

FHI advarer: Kan bli en epidemi

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

I Norge har vi sett en markant økning i tilfellene av kikhoste, spesielt blant ungdom, ifølge de nyeste rapportene fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Dette fenomenet er ikke unikt for Norge; lignende økninger rapporteres over hele Europa. Overlege ved FHI, Margrethe Greve-Isdahl, påpeker at sammenligninger med perioden før pandemien kan være misvisende da testingen har økt. Hun fremhever viktigheten av vaksinasjon som et sentralt tiltak mot sykdommen.

I april ble det registrert 534 tilfeller av kikhoste, noe som er en økning på 206 fra mars, og det høyeste månedlige antallet siden 2012. Til tross for disse høye tallene, har det ikke vært rapportert om dødsfall relatert til kikhoste i 2024, men 31 personer har blitt innlagt på sykehus.

– Vi har en kraftig økning av kikhoste i Norge nå, etter nesten fire år med svært lite sykdom. Det kan tyde på at vi kan få en epidemi her, sier overlegen til Dagbladet.

Antall meldte kikhostetilfeller i Norge per måned i perioden januar 2017 – april 2024. Kilde: MSIS

Vaksinasjon

Det nasjonale barnevaksinasjonsprogrammet i Norge inkluderer en kikhostevaksine fra barn er tre måneder gamle. Voksne anbefales å ta en oppfriskningsdose hvert tiende år. Dette bidrar til å beskytte individet og reduserer videre smitte. Det er også nylig innført en ordning med kikhostevaksine for gravide for å bedre beskyttelsen av nyfødte.

– Kikhoste er mest alvorlig for de minste barna. I aldersgruppen under ett år blir vanligvis mellom 25 og 60 prosent lagt inn på sykehus, sier Greve-Isdahl, til Dagbladet.

Greve-Isdahl understreker at selv om vaksinasjon og gjennomgått sykdom ikke gir varig immunitet, er det fortsatt viktig å opprettholde en høy vaksinasjonsdekning for å kontrollere smittespredningen.

Smittevern

For å håndtere og redusere spredningen av kikhoste, anbefaler både ECDC og FHI flere tiltak. Disse inkluderer oppmerksomhet i helsetjenesten og oppfølging av generelle smittevernråd, spesielt i tilfeller av symptomer som kraftig hoste eller forkjølelsessymptomer. Spedbarn under tre måneder som mistenkes for å ha kikhoste bør innlegges til observasjon.

Kikhoste er særlig smittsomt i starten av sykdomsforløpet og smitter via små dråper, for eksempel ved hoste eller nysing. God hånd- og hostehygiene er viktig for å begrense videre spredning. Det er også essensielt at helsepersonell og nærstående av små barn oppdaterer sine vaksinasjoner for å beskytte de mest sårbare.

Tags:
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com