Hjem Nyheter FHI: Apekopper påvist i Norge

FHI: Apekopper påvist i Norge

Folkehelseinstituttet (FHI) har i dag blitt informert om et bekreftet tilfelle av apekopper i Viken fylke.

Den smittede er bosatt i Viken og har nylig vært på reise i utlandet. Tilfellet har kobling til det pågående utbruddet i Europa.

Vedkommende fikk symptomer etter hjemkomst og tok selv kontakt med helsetjenesten. Vedkommende blir fulgt opp av helsetjenesten etter gjeldende retningslinjer.   

Nærkontakter blir kontaktet

Helsetjenesten i hjemkommunen til den smittede har sammen med FHI gjennomført smittesporing. Risiko for videre smitte anses som svært lav.

Nærkontakter av den smittede blir kontaktet og bedt om å følge med på symptomer, samt å ringe fastlegen eller legevakten dersom de får symptomer. De vanligste symptomene er feber og nedsatt allmenntilstand etterfulgt av utslett og lymfeknutehevelse.

Helsetjenesten er forberedt

– Det er ikke uventet at vi har fått et tilfelle av apekopper i Norge, og helsetjenesten er forberedt på det, sier Helena Niemi Eide, lege ved FHI.  

Folkehelseinstituttet har laget rutiner og anbefalinger for hvordan helsetjenesten skal håndtere personer som kan være smittet.  

 Oslo universitetssykehus har etablert diagnostikk for apekoppervirus. De første prøvene sendes også til Folkhälsomyndigheten i Sverige for kvalitetssikring.

Om sykdommen

Apekopper gir feber og vannkoppelignende utslett. De fleste blir friske uten behandling. Det er kun i sjeldne tilfeller man ser alvorlig sykdom. Apekopper fører svært sjelden til dødsfall. Sykdommen smitter fra dyr (primært gnagere) til mennesker, men kan også smitte mellom mennesker via kontakt med utslett og/eller dråper. Viruset smitter primært ved tett kontakt. Apekopper er vanligst i en del land i Vest- og Sentral-Afrika, men det er nå et pågående utbrudd i flere land. 

Tags:
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com