in

FHI bekrefter: Vil skjevfordele slik at Oslo-bydeler får flere vaksiner

Camilla Stoltenberg

Folkehelseinstituttet (FHI) går ut og anbefaler endret vaksinestrategi, og oppfordrer regjeringen til å handle raskt.

– Det er betydelige dilemmaer knyttet til denne utredningen. Og det har vært vanskelig for FHI å gi en klar anbefaling som er basert på målene med vaksinasjon og på vår smittevernfaglige vurdering, sier direktør Camilla Stoltenberg i FHI i en pressemelding tirsdag.


FHI har imidlertid konkludert med at det er grunnlag for en geografisk skjefordeling av vaksiner, utfra en smittevernfaglig vurdering.

– I sum mener vi at det er flere argumenter som taler for en geografisk målretting av fordeling av vaksiner for en periode, og Folkehelseinstituttet anbefaler derfor en endring av vaksinestrategien som reflekterer dette, sier Stoltenberg og påpeker blant annet risikoen for økt smittespredning som et av disse argumentene.

Camilla Stoltenberg

En beskjeden skjevfordeling innebærer en anbefaling om å at noen kommuner og bydeler i Oslo skal få 20 prosent mer enn planlagt. Dette er områder som over tid har vært hardt rammet av pandemien.

– Konkret vil en slik løsning innebære at Oslo-bydelene Stovner, Grorud, Bjerke, Alna, Gamle Oslo og Søndre Nordstrand samt kommunene Lørenskog, Sarpsborg, Fredrikstad og Moss tildeles 20 prosent flere doser i en periode, sier Stoltenberg.

Dosene vil hentes fra en reduksjon i tildelingene på 3 prosent til de 330 kommunene/bydelene som har hatt fire eller færre innleggelser siste halvår.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Prins Oscar fyller år – se de herlige bildene

Thor Haavik

«Farmen»-Thor etter omstridt fest: – Jeg beklager