Hjem Nyheter FHI: – Det betyr nok at vi ikke når å vaksinere hele risikogruppen frem til sommeren

FHI: – Det betyr nok at vi ikke når å vaksinere hele risikogruppen frem til sommeren

av Anne C. Olsen

Ryker nok en sommerferie i Syden? FHI advarer om at de ikke vil rekke å vaksinere hele risikogruppen før sommeren.

– Det vil også ta tid å vaksinere voksne over 18 år, sier smitteverndirektør i FHI Geir Bukholm til NRK.

Allerede før AstraZeneca-vaksinen er godkjent for bruk i Europa melder leverandøren om forsinkelser.

LES OGSÅ: Hvilken Covid-vaksine er best?

– Vi hadde forventet å få cirka 2 millioner vaksinedoser dette halvåret. 1,1 millioner doser i februar og én million litt senere, sier Bukholm til NRK.

Nå viser det seg at det i stedet ser ut til å bli 200.000 doser, som vil være tilstrekkelig til å vaksinere 100.000 mennesker.

LES OGSÅ: Reduserer leveransene av korona-vaksiner til Norge

– Vi regner med at dette vil forsinke vaksinasjonsprogrammet med én til to måneder. Så kan det hende at det kommer andre vaksiner på markedet som kompensere for dette, men det må vi avvente til vi har sikre opplysninger om, sier Bukholm.

koronavaksine
Vaksineringen tar lenger tid enn antatt.

AstraZeneca-vaksinen blir trolig godkjent førstkommende fredag. Forsinkelsen gjelder over hele Europa.

Oppdatert statistikk fra FHI tirsdag viser at det er 78.100 personer som har blitt vaksinert i Norge hittil. 1.903 av disse har fått begge dosene.

LES OGSÅ: Disse vaksine-bivirkningene må du være forberedt på

Bukholm vil ikke gi NRK noe anslag på når hele den voksne befolkningen kan forvente å være vaksinert mot koronaviruset.

– Det spørsmålet har vi fått mange ganger, og vi er ikke villige til å sette noen dato. Men vi håper at vi er kommet langt når vi kommer over sommerferien.

På Facebook publiserte FHI en oppdatering på mandag hvor de forteller om prioriteringen av vaksineringen.

«De fleste sykehjemsbeboere har nå fått vaksine. Grunnen til at disse har stått først i vaksinekøen, er at denne gruppen har meget høy risiko for å bli alvorlig syke eller dø av covid-19. Etter at vaksinene nå er tatt i bruk, overvåker Legemiddelverket sammen med Folkehelseinstituttet om det dukker opp uventede bivirkninger. Legemiddelverket publiserer ukentlige oversikter over mistenkte bivirkninger,» skriver FHI.

Videre skriver de om vurderingen av dødsfallene blant de som har fått vaksinen.

«Det er pr. 21. januar behandlet 30 meldinger om dødsfall. Det betyr ikke at det er en årsakssammenheng mellom dødsfallene og vaksinen. Et fellestrekk ved disse dødsfallene er at de har skjedd hos skrøpelige eldre sykehjemsbeboere med alvorlige underliggende sykdommer. Normalt skjer det 300-400 dødsfall per uke blant sykehjemsbeboere i Norge. Men Legemiddelverket og Folkehelseinstituttet har gode rutiner og vil gå grundig gjennom for å undersøke om noen av tilfellene kan ha sammenheng med vaksinene.

Det er viktig at de som skal vaksineres vurderes individuelt. Er nytten av vaksinen større enn risikoen for at de ikke tåler å bli vaksinert fordi de er for skrøpelige? Dette er vanskelige vurderinger som gjøres hver dag av helsepersonell, også for annen type behandling. Det er helsepersonellet som er nærmest pasienten som sammen med pårørende kjenner pasienten best, og som har best forutsetninger for å gjøre denne vurderingen.

Norge er blant de første med å rapportere om slike dødsfall. Dette er fordi Norge har gode meldesystemer slik at det er lavere terskel for helsepersonell å melde fra om alvorlige og/eller ukjente hendelser som de mistenker skyldes vaksine. I tillegg er registrene i Norge så gode at vi kan trekke ut data etter kortere tid enn en mange andre land.»

De fleste sykehjemsbeboere har nå fått vaksine. Grunnen til at disse har stått først i vaksinekøen, er at denne gruppen…

Posted by Folkehelseinstituttet on Monday, January 25, 2021

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.