in

FHI: Epidemien har passert toppen og viser en klart synkende trend

Camilla Stoltenberg forteller at barnebarnet

I ukesrapporten fra Folkehelseinstituttet (FHI) kommer gladmeldingen mange har ventet på: Vi er forbi smittetoppen.

– En samlet vurdering av tilgjengelige overvåkingsdata viser at smittespredningen fortsatt er på et høyt nivå, men at epidemien har passert toppen og viser en klart synkende trend, sier Folkehelseinstituttet (FHI) i en fersk ukesrapport om koronasituasjonen i Norge.

Det er så langt rapportert om 373 nye pasienter innlagt i sykehus med covid-19 som hovedårsak i uke 11, det er foreløpig en nedgang på 29 prosent fra 524 i uke 10. FHI tar forbehold om at antallet nye pasienter sist uke kan bli oppjustert.


I forhold til innbyggertallet var det flest nyinnlagte pasienter i aldersgruppene over 75 år, men også i disse gruppene var trenden nedadgående.

Det ble lagt inn 24 nye pasienter i intensivavdelingene forrige uke, mot 37 nye uken før.

Det er registrert totalt 2.339 dødsfall fram til 20. mars 2022. Av disse er det foreløpig registrert 152 dødsfall i uke 11, etter 171 i uke 10. Men her påpeker FHI at de forventer en oppjustering av tallene, spesielt den siste uken. Medianalderen på de døde var 86 år i uke 11, og 66 prosent døde på en annen helseinstitusjon enn sykehus – i hovedsak på sykehjem.

– Høy vaksinasjonsdekning bidrar til beskyttelse mot alvorlig koronasykdom. Omikronvarianten har også lavere iboende virulens. Risikoen for alvorlig sykdom er derfor svært lav for de fleste smittede, sier FHI i rapporten.

Alvorlig covid-19 rammer nå særlig uvaksinerte personer og vaksinerte personer med høy alder eller underliggende sykdommer.

– Det er fortsatt viktig at uvaksinerte starter sin vaksinasjon, og at personer over 45 år og medisinske risikogrupper over 18 år tar oppfriskingsdose, sier FHI.

Selv om epidemien har passert toppen, kan det fortsatt i noen uker til ventes mange innleggelser av pasienter på grunn av covid-19, særlig i de øvre aldersgruppene.

– Det vil fortsatt være en betydelig belastning på helsetjenesten som følge av mange pasienter og høyt sykefravær, kommenterer FHI.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Sigrid Bonde Tusvik

Sigrid Bonde Tusvik tv-aktuell med ny serie som avsluttes på Slottsplassen 17. mai

Kosthold gamlehjem

Jenny fikk ansvaret for matlagingen på dette gamlehjemmet – Så fikk hun en fantastisk idé!