Hjem Forskning FHI har gode nyheter til deg som er vaksinert

FHI har gode nyheter til deg som er vaksinert

Både del- og fullvaksinerte som får covid-19 har lav risiko for sykehusinnleggelse, men god beskyttelse mot smitte med delta-varianten oppnås først etter den andre dosen. Det viser nye studier fra Folkehelseinstituttet (FHI).

I Norge er snart 90 prosent av befolkningen 18 år og eldre vaksinert med minst én dose koronavaksine, og 77 prosent er vaksinert med to doser.

Les også: Her vurderer de en fjerde vaksinedose

Samtidig dominerer den mer smittsomme delta-varianten og smittespredningen øker i flere deler av landet, spesielt blant yngre aldersgrupper.

Forskere ved FHI har i to studier undersøkt sammenhengen mellom smitte, sykehusinnleggelser, delta-varianten og vaksinestatus i Norge.  

Den ene studien viser ifølge pressemeldingen fra FHI at beskyttelsen mot smitte med delta-varianten var 22 prosent blant delvaksinerte, og 65 prosent blant fullvaksinerte, sammenlignet med henholdsvis 55 prosent og 84 prosent for Alfa.

Les også: FHI anbefaler at denne gruppen tar tre vaksinedoser
Les også: Har du utsatt vaksinen? Da har helseministeren en bønn til deg

Analysen vil kunne underestimere beskyttelsen mot smitte med symptomer. Beskyttelsen mot smitte med symptomer med delta-varianten er vist å være noe høyere i studier fra flere andre land.

– Som vist i studier også fra andre land, viser de norske resultatene at to doser er nødvendig for god beskyttelse mot smitte med delta-varianten, sier Geir Bukholm, assisterende direktør i FHI. 

Les også: Nå får ungdommer også tilbud om vaksine

Fortsatt viktig med smitteforebyggende tiltak

Foto: Canva

FHI sier at resultatene viser hvor viktig det er at så mange som mulig av de voksne blir fullvaksinert. Vaksinene gir ikke fullstendig beskyttelse mot smitte. Smitteforebyggende tiltak vil fortsatt være viktig for å forebygge smitte, og vaksinerte må fortsatt følge smittevernrådene med god hånd- og hostehygiene, holde avstand og teste seg hvis de blir syke.  

Den andre studien har sett på risikoen for å bli innlagt i sykehus med covid-19 blant vaksinerte og uvaksinerte som smittes med koronaviruset. 

Les også: Større bryster av Pfizer-vaksinen – kan det stemme?

Resultatene av denne studien viser at risikoen for å bli innlagt på sykehus med covid-19 er over 70 prosent lavere for delvaksinerte og fullvaksinerte, sammenlignet med uvaksinerte.  

– Vi har høy vaksinasjonsdekning i Norge, noe som er en forutsetning for å kunne lykkes med å ha lavest mulig sykdomsbyrde i befolkningen og unngå overbelastning i helsetjenesten. Norske data bekrefter at vaksinerte har en mye lavere risiko for alvorlig sykdom enn uvaksinerte, og viser tydelig den positive effekten som koronavaksinasjonsprogrammet har på forløpet av pandemien i Norge, sier Bukholm.  

Viktig med to doser

I et innlegg på Facebook forklarer FHI viktigheten av å ta begge vaksinedosene.

«Du trenger to doser med koronavaksine for å få best mulig beskyttelse. Det er fordi dose to gir voksne en betydelig kraftigere immunrespons enn det vi får etter kun én dose. Det øker også sannsynligheten for at det dannes hukommelsesceller som kan gi langvarig beskyttelse mot covid-19,» skriver de.

2 doser gir bedre beskyttelse

EDIT: Vi takker nok en gang for stor pågang og mange gode spørsmål 👍 Vi ser nå at interessen for hva dette innlegget egentlig handlet om har dabbet av og velger derfor å avslutte kommentarfeltet. Det betyr at alle nye kommentarer etter denne slettes og ikke blir besvart. Takk for nå, og på snarlig gjensyn💜Til deg som har fått dose 1: Du trenger to doser med koronavaksine for å få best mulig beskyttelse. Det er fordi dose to gir voksne en betydelig kraftigere immunrespons enn det vi får etter kun én dose. Det øker også sannsynligheten for at det dannes hukommelsesceller som kan gi langvarig beskyttelse mot covid-19. Intervallet mellom dosene kan variere fra 3-12 uker, men nå har kommunene tilgang på såpass mange vaksinedoser at de fleste blir tilbudt korte intervaller. Hvorfor vaksinerer vi? 👉Å ha gjennomgått en smittsom sykdom vil ofte gi en viss beskyttelse (immunitet) mot å få sykdommen på nytt, men noen sykdommer kan hos enkelte gi så kraftig betennelsesreaksjon i kroppen at det blir farlig. Noen blir livstruende syke og dør, eller får alvorlige følgetilstander. 👉Når vi vaksinerer får kroppen noe å trene seg på som likner på sykdomsviruset, uten at du får selve sykdommen. Immunforsvaret blir stimulert slik at kroppen lærer seg å kjenne igjen og bekjempe viruset. Vaksinen forsvinner raskt ut av kroppen. De første dagene vil mange merke ubehagelige, men ufarlige bivirkninger. Forskjellige vaksinetyper som kan kombineres:👉I koronavaksinasjonsprogrammet i Norge benyttes de to mRNA-vaksinene fra BioNTech/Pfizer og Moderna. Det trengs to doser for å få best mulig beskyttelse, og da regnes man som «fullvaksinert». Målt nå er å få flest mulig fullvaksinert raskest mulig, og for å oppnå det vil mange tilbys en kombinasjon av de to vaksinene. 👉Vaksinene baserer seg på samme teknologi, og er svært like i hvordan de er bygget opp og fungerer. I situasjoner der det i praksis er vanskelig å tilby begge doser med samme vaksine, anbefaler Folkehelseinstituttet å kombinere de to vaksinene. Å kombinere vaksiner gir like god beskyttelse og medfører ingen større risiko for alvorlige bivirkninger. Les mer om vaksinene: https://www.fhi.no/sv/vaksine/koronavaksinasjonsprogrammet/koronavaksine/❗️PS. Vaksiner engasjerer, og vi er selvsagt glad i engasjement. Noen ganger går det imidlertid litt over styr i kommentarfeltene, og vi minner derfor om retningslinjene våre (https://www.facebook.com/folkehelseinstituttet.no/about/). Vi sletter kommentarer som bryter med disse.

Posted by Folkehelseinstituttet on Tuesday, September 7, 2021

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com