onsdag, september 30, 2020

FHI: – Ikke bruk hansker når du handler i butikken

Mest lest nå

Klarer du å finne C-en på under ett minutt?

Det finnes mange optiske illusjoner på nettet hvor man skal lete etter noe skjul. Se for eksempel: Kan du se kvinnen i dette bildet? I denne...

Flere matvarebutikker har satt frem engangshansker ved inngangen, og ber kundene om å ta på disse. Men det er ikke så lurt. Folkehelseinstituttet slår fast at man ikke skal bruke engangshansker når man handler.

– Hender med hansker overfører smitte på samme måte som om du ikke har hansker på, sier Mette Fagernes seniorrådgiver ved avdeling for resistens og infeksjonsforebygging på Folkehelseinstituttet og leder for nasjonal arbeidsgruppe for håndhygiene til Dagbladet.

– Engangshansker erstatter ikke håndhygiene. Engangshansker bruker man primært om man er i risiko for å få en kraftig kontaminering av hendene, eller når det er risiko for å få skadelige stoffer på huden, sier hun videre, og legger til:


– Vi ser at man føler seg beskyttet når man har engangshansker på, og at det kan føre til dårligere håndhygiene. Vårt råd er derfor klart: Ikke bruk hansker. Vask hendene dine.

Bare ta på de varene du skal ha

FHI skriver følgende på sine sider:

«Alle kunder oppfordres til å følge de generelle hygienerådene og bør holde minst én meters avstand til andre kunder og til butikkens ansatte. Det er per 17. mars 2020 ikke behov for å iverksette smitteverntiltak som går utover dette, for eksempel er det ikke behov for at kunder trenger å benytte engangshansker når de handler næringsmidler. Vi oppfordrer likevel kunder til å bare ta på de varene de skal kjøpe og bruke kontaktløse betalingsløsninger som tæpping/vipps der det er mulig.»

LES PÅ HUSLIG: Slik vasker du hjemme for å ta knekken på koronaviruset

Vask hendene i butikken

Flere butikker har vask med såpe ved inngangen eller ved pantemaskinen. Der kan du vaske hender både før og etter du har handlet. Mange butikker har også satt frem håndsprit tilgjengelig i inngangspartiet.

– Det beste er å utføre håndhygiene før du går inn i butikken. Men har du ikke anledning til det, er det klart at et par rene hansker kan være nyttig før du for eksempel berører frukt og grønnsaker eller andre gjenstander som ikke er pakket inn, sier Mette Fagernes.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter