40 prosent av kvinner som blir gravide i Norge er overvektige eller har fedme rett før svangerskapets start. Undervekt, overvekt og fedme gir høyere risiko for komplikasjoner både for mor og barn.
Antallet kvinner som oppgir vekt som tilsvarer overvekt og fedme rett før de blir gravide har økt betydelig de siste årene. Dette kommer frem av tall fra Medisinsk fødselsregister.
– Kvinner med fedme har økt risiko for blodpropp, større blødninger, svangerskapsdiabetes og infeksjon ved en graviditet og i barseltiden. For å unngå slike komplikasjoner må de derfor følges ekstra opp under svangerskap, fødsel, og i barseltiden, sier overlege Liv Cecilie Vestrheim Thomsen ved Folkehelseinstituttet i en pressemelding fra FHI.
Tall for 2022 viser at 40 prosent av kvinner som blir gravide er overvektige eller har fedme i det de går inn i svangerskapet.
– Vi ser at tidligere års trend med økende KMI [kroppsmasseindeks, red.anm.] fortsatte i fjor. For første gang i Medisinsk fødselsregisters historie har gjennomsnittet av gravide kvinner KMI over 25 før svangerskapets start. Det betyr overvekt, konstaterer overlege Liv Cecilie Vestrheim Thomsen ved Folkehelseinstituttet.
Tallene fra Medisinsk fødselsregister følger trenden i den generelle befolkningen. Andelen med overvekt og fedme i befolkningen har økt over mange år.
Undervekt, overvekt og fedme gir høyere risiko for komplikasjoner både for mor og barn.
Ifølge Vestrheim Thomsen må svangerskapsomsorgen forberede seg på mer og tettere oppfølging når andelen gravide med overvekt før svangerskapet starter øker.
– Trenden kommer til å få konsekvenser for alle fødeavdelingene rundt i Norge. Svangerskapsomsorgen vil trenge å rigge seg til for økende oppfølgingsbehov i årene fremover, sier Vestrheim Thomsen i meldingen fra FHI.
Folkehelseinstituttets forskere ser også en økning i vekt for flergangsfødende sammenlignet med førstegangsfødende.
– 43 prosent av de som får sitt tredje og 49 prosent av de som får sitt fjerde barn er overvektige eller har fedme. Hvordan trenden med høyere KMI vil påvirke svangerskapsomsorgen og helsetilstanden til de som skal føde vil det bli viktig å følge med på, konkluderer Vestrheim Thomsen.