in ,

FHI-rapport: Innleggelser der korona er hovedårsak fortsetter å synke

Folkehelseinstituttet (FHI) har kommet med ukesoppdateringen, og melder det er en nedgang på 23 prosent i nye innleggelser med covid-19 som hovedårsak fra uke 1 til uke 2.

– Det er så langt rapportert om 218 nye pasienter innlagt i sykehus med påvist covid-19 i uke 2, hvorav 112 med covid-19 som hovedårsak. Dette er en foreløpig nedgang på 23 prosent i nye innleggelser med covid-19 som hovedårsak fra uke 1, sier FHI.

De påpeker samtidig at antall nye pasienter innlagt i sykehus sist uke kan bli oppjustert.


Les også: WHO anbefaler: Medisinen har svært god effekt mot korona

Antallet innleggelser der covid-19 er hovedårsak fortsetter altså å synke. FHI antar dette er fordi omikronvarianten gir mindre alvorlig sykdom, samtidig som flere er godt beskyttet gjennom vaksinasjon.

Antallet innleggelser av personer som er smittet av korona, men som har en annen hovedårsak til innleggelsen, øker. FHI sier det skyldes at det er utbredt smitte i samfunnet, inkludert blant dem som må på sykehus av andre årsaker enn covid-19. Disse pasientene utgjør nå halvparten av de nye innleggelsene.

Sammenlignet med uke 1 var det 42 prosent færre nye pasienter innlagt i intensivavdeling i uke 2 da tallet sank til 18 nye intensivpasienter.

Les også: FHI: Risikoen for sykehusinnleggelse med omikron er 2 promille

Blant de 112 nye pasientene som ble lagt inn i sykehus i Norge med covid-19 som hovedårsak i uke 2, var 47 av dem, tilsvarende 46 prosent, uvaksinert. 24 prosent var vaksinert med to doser og 27 var vaksinert med tre doser.

– Grunnvaksinerte som er blitt innlagt i sykehus med covid-19 som hovedårsak til innleggelsen, har høyere medianalder, og en større andel av dem har underliggende medisinske tilstander som gir moderat eller høy risiko for alvorlig forløp av covid-19, sammenlignet med de uvaksinerte, opplyser FHI i rapporten.

Det er foreløpig registrert 24 dødsfall som følge av korona i uke 2. Det er to flere enn i uke 1.

Alvorlig covid-19 rammer særlig uvaksinerte

– Epidemien drives nå av omikronvarianten. Økningen i meldte tilfeller sist uke skyldes både økt smitte i befolkningen og økt bruk av selvtester, sier FHI i rapporten.

De venter ikke at den store økningen av epidemien vil føre til en like stor økning i innleggelser på grunn av koronavirus, men påpeker at det kan føre til en økning i antall som legges inn av andre årsaker som samtidig har covid-19.

Les også: Dette er de nasjonale tiltakene

– Høy vaksinasjonsdekning bidrar til beskyttelse mot alvorlig koronasykdom. Alvorlig covid-19 rammer nå særlig uvaksinerte personer. I tillegg er vaksinerte personer med høy alder eller underliggende sykdommer utsatt, sier FHI.

De påpeker at det derfor er avgjørende at uvaksinerte starter sin vaksinasjon, og at personer over 45 år og medisinske risikogrupper over 18 år tar oppfriskingsdose.

Venter flere hundre tusen smittede

Folkehelseinstituttet ber også kommunene sørge for at innbyggere med symptomer har god tilgang til selvtester og bidra til god informasjon om hva de skal gjøre ved positiv selvtest.

Les også: Vurderer koronasertifikat – Regjeringen er positiv til å differensiere mer mellom vaksinerte og uvaksinerte

– Selvtester må være tilgjengelig for nærkontakter som trenger testing som alternativ til karantene slik at unødvendig fravær kan unngås, sier FHI-rapporten.

De venter videre at vinterbølgen drevet av omikronvarianten vil øke de nærmeste ukene, og trolig smitte mange hundre tusen.

– Selv om varianten gir mindre alvorlig sykdom, kan det ventes noe flere innleggelser. Bølgen kan bli en betydelig økt belastning på helsetjenesten som følge av mange pasienter og økt fravær på grunn av sykdom og smitteverntiltak, sier FHI i rapporten.

De ber derfor kommunene og sykehusene benytte de nærmeste ukene til å vaksinere flere, samtidig som de må forberede seg på stort sykefravær og flere pasienter.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

fis

7 overraskende gode grunner til å slippe ut luft

katten

Ingen ville ha katten Toby på grunn av hans utseende