Hjem Nyheter FHI: – Vi regner det som sannsynlig at den engelske varianten vil bli dominerende

FHI: – Vi regner det som sannsynlig at den engelske varianten vil bli dominerende

FHI fant 112 prøver med mistanke om mutert virus i helgen.

Folkehelseinstituttet (FHI) opplyser at det er funnet 112 prøver med mistanke om det engelske eller den sør-afrikanske virusvarianten i løpet av helgen. De presiserer at tallet på antallet positive prøver fra helgens analyser må kvalitetssikres før de kan være helt eksakte.

– Vi regner det som sannsynlig at den engelske varianten vil bli dominerende i hele eller deler av landet i løpet av noen uker eller måneder, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI i en pressemelding.

RELATERT: Tar i bruk hurtigtest for den britiske virusvarianten

Det jobbes med å kategorisere prøvene ut fra hvorvidt de tilhører et utbrudd, om de er knyttet til innreise eller om de er enkelt-tilfeller uten tilknytning til andre kjente positive prøver. 

Samtidig har nå flere laboratorier etablert den hurtigere PCR-baserte screeningen som avdekker sannsynlige tilfeller med engelsk, sør-afrikansk eller brasiliansk variantene.

Disse prøvene må sekvenseres for å bekrefte hvilken variant den positive screeningen indikerer, om det er den engelske, den sør-afrikanske eller om det er en annen mindre smittsom variant, opplyser FHI i pressemeldingen.

RELATERT; Tar i bruk hurtigtest for den britiske virusvarianten

– Dette er analyser av et skjevt utvalg av positive prøver avgitt i Norge, med hovedvekt på prøver fra Oslo, sier avdelingsdirektør Line Vold.

– Vi ser at disse positive prøvene som indikerer virusvarianter er avgitt i løpet av de siste to ukene. Dette er samme periode som smittetallene både i Oslo og landet har gått ned, sier Vold.

RELATERT; Hvilken Covid-vaksine er best?

Foreløpig har vi begrenset informasjon om de nye virusvariantene. Vi vet at de er mer smittsomme enn den vi har sett mest av i Norge hittil, og vi har mest informasjon om den engelske varianten.

FHI uttaler at de smitteverntiltakene vi allerede kjenner og bruker ser ut til å også virke godt for å begrense den engelske virusvarianten, og trolig også den sør-afrikanske. 

RELATERT: Studie: Så lenge er man immun korona

Det er fortsatt mange som tester seg. Andelen av de som tester positivt for Covid-19 går ned.

– Vi har betydelig bedre oversikt enn de fleste andre land i Europa, men ønsker oss likevel enda flere prøver til analyse, både fra laboratorier i hele landet, og positive prøver avgitt tilbake i tid for å få mer informasjon om hvor lenge disse variantene har vært i Norge, sier Line Vold.

Bivirkninger

Alle godkjente koronavaksiner har oppfylt strenge sikkerhetskrav. Men, som andre legemidler, kan de gi bivirkninger. De vanligste bivirkningene er smerte på stikkstedet, feber, hodepine, tretthet og vondt i kroppen. Slike reaksjoner er tegn på at kroppen din bygger et forsvar mot viruset som vaksinen beskytter deg mot. Reaksjonene kan være ubehagelige, men går som regel over etter noen dager. Men skulle du oppleve alvorlige eller uventede symptomer som kan skyldes vaksinen, bør du kontakte lege eller annet helsepersonell for vurdering og råd.Ukjente og svært sjeldne bivirkninger kan aldri helt utelukkes. De oppdages først når et stort antall har fått vaksinen. Alle bivirkningsmeldinger samles i internasjonale databaser. Det gjør det mulig å sammenligne funn fra hele verden og raskere avdekke sjeldne eller ukjente bivirkninger. Legemiddelverket legger ut ukentlig rapport om innmeldte bivirkninger.

Posted by Folkehelseinstituttet on Monday, February 8, 2021
Tags:

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com