Hjem Helse Fibromyalgi: Dette er symptomene og slik kan du bli bedre

Fibromyalgi: Dette er symptomene og slik kan du bli bedre

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Fibromyalgi er en kronisk smertetilstand som kan påvirke bindevev, muskler, leddbånd og sener. Tilstanden kan være svært utfordrende for de som rammes.

Hva er fibromyalgi? Fibromyalgi faller under kategorien primære smerter, noe som betyr at det ikke er en annen underliggende sykdom som forårsaker smertene. Årsaken til fibromyalgi er sannsynligvis sammensatt av flere faktorer, inkludert langvarig overbelastning og stress, arvelige faktorer, og endringer i nervesystemets signalstoffer. Disse faktorene påvirker hvordan nervesystemet oppfatter og regulerer smerteimpulser.

Tidlige symptomer

For mange begynner fibromyalgi snikende, med smerter som kommer og går i enkelte deler av kroppen. Ofte starter det i ung alder med smerter i nakken eller korsryggen, som deretter sprer seg til andre deler av kroppen. Smertene kan beskrives som dype, murrende, influensalignende, brennende eller sviende.

Fibromyalgi
Mange med fibromyalgi får vondt i korsryggen. Foto: Canva

Senere symptomer

Over tid øker smertene i styrke, utbredelse og varighet. De kan bli vedvarende og påvirke mange deler av kroppen, inkludert muskler, leddbånd, bindevev og sener.

Vanlige følgesymptomer

Fibromyalgi er ofte ledsaget av en rekke andre symptomer, som inkluderer:

 • Søvnforstyrrelser
 • Utmattelse og tretthet
 • Stivhet i ledd og muskler om morgenen
 • Prikking eller hevelse i hender og føtter
 • Hukommelses- og konsentrasjonsproblemer
 • Psykiske plager som depresjon og angst
 • Irritabel tykktarm
 • Hyperaktiv blære og blæresmerter
 • Hodepine og migrene
 • Hjertebank
 • Tinnitus
 • Overfølsomhet for lys, lyd og lukt

Disse symptomene kan variere i intensitet fra person til person og kan forverres av faktorer som værendringer, kulde, fuktighet, stress, dårlig søvn og angst.

Å leve med langvarige smerter kan sterkt påvirke livskvaliteten og føre til en negativ smertespiral. Mange pasienter opplever katastrofetanker, angst for smerten og en følelse av å miste kontroll. Dette kan resultere i isolasjon og fysisk inaktivitet, som igjen fører til mer smerte.

Prognosen ved fibromyalgi

Fibromyalgi er en kronisk tilstand uten kjent helbredende kur. Selv om noen kan oppleve bedring over tid, har mange en vedvarende tilstand med gode og dårlige perioder. Det finnes imidlertid mange tiltak som kan hjelpe med å håndtere smertene og følgesymptomene.

Håndtering og behandling

For å håndtere fibromyalgi kan både medisiner og mestringsstrategier være nyttige. Det er også viktig å følge råd for bedre søvnkvalitet og redusere stress. Fysisk aktivitet er essensielt, og kognitiv terapi kan være til stor hjelp for mange. Mange finner også lindring gjennom fysioterapi, massasje og varmeterapi.

Fibromyalgi
Det finnes ingen kur for Fibromyalgi, men det er ting du kan gjøre som kanskje kan lette på smertene. Foto: Canva

– Av de ikke-medisinske behandlingsmetodene er stressmestring, individualisert fysisk aktivitet, trening i varmt basseng, avspenning og kognitiv terapi ved depresjon de viktigste, forteller lege med spesialisering i revmatologi, Karin Maria Øien Forseth, til Lommelegen.

Mentale treningsformer

Ifølge Cochrane kan mentale treningsformer som autogen trening, biofeedback, mindfulness og avspenningsmetoder være svært nyttige for å bedre humøret og redusere smerter. Disse teknikkene bidrar også til å forbedre funksjonene hos personer med fibromyalgi. I tillegg kan det være nyttig å snakke med en psykolog som kan hjelpe med å sortere tanker og følelser. Kognitiv behandling har vist seg å hjelpe mot smerter i nakken, korsrygg, ansikt og bryst, samt ved fibromyalgi.

Kosthold

Selv om det er begrenset med studier på hvordan kosthold påvirker fibromyalgi, rapporterer mange at de får det bedre ved å kutte ut gluten og sukker. Et næringsrikt og betennelsesdempende kosthold kan redusere både smerter og betennelse. For mange er magesmerter og fordøyelsesplager vanlige symptomer på fibromyalgi, så det er viktig å tilpasse kostholdet nøye.

Trening som smertelindring

Trening frigjør endorfiner som kan redusere smerter på samme måte som smertestillende medisiner. Uttøying og mosjon bidrar til å holde muskler, sener og ledd sunne. For pasienter med fibromyalgi er regelmessig trening spesielt viktig. Ifølge Cochrane kan både hard styrketrening og roligere treningsøkter som spaserturer redusere smerter. En studie publisert i Brain Sciences viser at trening kan påvirke hjernen til å oppfatte mindre smerte. Det anbefales å starte med en kort spasertur på 5 minutter daglig, og gradvis øke til 30-60 minutter.

Andre behandlingsmetoder

Flere behandlingsteknikker kan hjelpe med å lindre fibromyalgi-smerter. Akupunktur har vist seg effektivt for å redusere smerter, stivhet og utmattelse sammenlignet med jukseakupunktur. Behandling fra kiropraktor, massør og fysioterapeut kan også være nyttig. Disse metodene behandler ikke bare symptomene, men ofte også årsaken til problemet.

Kilder: Helse Norge, NHI, Ulleval kiropraktor

 1. ingefærshot
 2. går tur
Tags:
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com