Heidi Anita og Tore har vært gift i 30 år. Da de skulle til Stavanger for å feire perlebryllup, hadde de bestilt to dobbeltrom på Quality Airport Hotel i Stavanger: Ett til seg selv og ett til Heidis foreldre, som også var med. Men: Siden Heidi bruker elektrisk rullestol fikk de kun enkeltrom.
Til Romerikes Blad forteller ekteparet at de på forhånd hadde gitt beskjed om at det ene måtte være et handikaprom, fordi Heidi bruker elektrisk rullestol.
– Det verste er at fire dager før vi ankom, ringte jeg hotellet for å spørre om alt var i orden, noe vi fikk bekreftet, forteller Heidi til avisa.
Men da de kom var det en enkeltseng, en dyne og en pute på rommet.
Reservasjonen ble endret
Resepsjonen sa at det kun var reservert for tre personer, og at de kun hadde enkeltrom som handikaprom.
Fra hotellbestillingen som ekteparet fra Kløfta på Romerike kan vise frem til Romerikes Blad står det tydelig at det er reservert to dobbeltrom for fire personer.
Da resepsjonen hadde fått undersøkt saken nærmere, viste det seg at kundeservice hadde gjort om bestillingen fra to til en gjest for å få booket et handikaprom. Men dette ble ikke Heidi og Thore informert om.
Tore fikk tilbud om klappseng
– Vi fikk tilbud om en klappseng til mannen min, men det er noe med det å være ektefelle til en person med en fysisk funksjonsnedsettelse som meg. Da blir det løft, bæring av bagasje og slikt, så jeg unner han å ha en god seng å sove i, sier Heidi til avisa, og lar det skinne gjennom at hun opplever det som stigmatiserende at det ikke finnes dobbeltrom for handikappede.
Det endte med at Tore fikk eget rom, og Heidi måtte ringe mannen om hun trengte hjelp til noe.
Hotellet lover full gjennomgang når lokalavisa tar kontakt med dem. Og daglig leder ved hotellet er klar på at det har skjedd mange feil fra deres side.
Mange tilfeller av diskriminering
I forbindelse med opplevelsen Heidi og Tore hadde på Stavangerhotellet, sier Diskrimineringsnemnda at en klage til dem ønskes velkommen.
I henhold til norsk lov er diskriminering på grunn av kjønn, graviditet, permisjon ved fødsel eller adopsjon, omsorgsoppgaver, etnisitet, religion, livssyn, funksjonsnedsettelse, seksuell orientering, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk, alder eller kombinasjoner av disse grunnlagene forbudt.
Til tross for dette er det mange eksempler på at rullestolbrukere opplever at samfunnet både stigmatiserer og diskriminerer.
Ut dra oversikten på nettsidene til Diskrimineringsombudet teller vi mer enn 60 klager hittil i 2023, der funksjonsnedsetting opplyses som årsak eller en del av årsaken.